És realment beneficiós el canvi d’horari?

Marina Ventura Montes Estudiant

Aquest últim cap de setmana de març tornarem a repetir el ritual del canvi d’hora, com fem cada mig any.

Pressumptament, el motiu d’aquesta acció és l’estalvi energètic. A mi, aquest canvi d’hora del març ja m’està bé (encara que perdem una hora de son), ara bé, considero que a l’octubre potser no caldria tornar-lo a canviar, ja que dubto de l’eficàcia d’aquesta mesura de cara a l’horari d’hivern.

A casa meva (i suposo que a la majoria de llars catalanes) aquest estalvi no es produeix, ans al contari, ja que a les set del matí hem d’encendre el llum igualment i a les sis de la tarda, que ja és fosc, també.

Quin estalvi generem, doncs?
Penso que s’hauria de fer un estudi rigorós per part de les autoritats competents i analitzar si realment aquest suposat estalvi energètic compensa el trasbals que produeix a la societat en general (famílies, nens, gent gran…).

Jo només he volgut expressar el meu punt de vista sobre el tema, pot ser que estigui equivocada i l’estalvi sigui real i beneficiós per a tothom, però, la veritat, tinc els meus dubtes.


Comentaris

Mariano Cassà
3.

Hola,
l’estalvi només es produeix modificant l'horari d'estiu (GTM +2), que al tenir fins 18 hores de dia i 6 de nit. Les llums de les llars i teòricament de les empreses, de les oficines i dels comerços; amb l'horari canviat a la tarda aprofitem una hora i encenem més tard els llums. Aquesta hora de sol al matí està perduda, ja que gran part de la població dorm.
A l’hivern no hi pot haver cap estalvi, ja que facis el que facis amb 6 hores de dia i 18 de nit, al matí i a la tarda tota la població encenem els llums. Així sense el canvi ( GTM + 1) al mes de desembre seria negre nit a les 9:30 i a les 18:30. I amb el canvi sacrifiquem que el sol es pongui a les 17:30 però aconseguim que el sol surt surti a les 8:30.
Als països amb clima equatorial i tropical tot l'any tenen les mateixes hores de llum solar (+- 12) i de nit (+- 12), i la població s'habitua a aixecar-se molt aviat (a les 6 del mati) per aprofitar el dia, ja que a les 6 de la tarda és fosc.
Això no té res a veure amb que el nostre horari oficial de l’estiu fos GTM + 1 i el de l’hivern GTM + 0, com a Portugal, el Marroc i la Gran Bretanya. Tot i que els que més ho pateixen són els gallecs, ja que Catalunya i les Illes som els únics que estem situats dins la zona horària de l’Europa Central. Compte, perquè si es fa això, al Desembre amb GTM + 0, a les 8:30 seria clar i a les 16:30 seria negre nit...

l'altre cassà
2.

Marina, una puntualització. Dius que estàs d'acord amb el que es fa al març però no amb el que es fa a l'octubre i que si es fa al març a l'octubre potser no caldria tornar-la a canviar.
Si a l'octubre no es fa el canvi al març tampoc es podria fer o al final ens trobariem dinant a les 5:00 AM amb un sol espatarrant ;-)

Pere Ferrer
1.

Marina, estic totalment d’acord amb la teva opinió.
El pretès estalvi energètic produït sempre dependrà dels hàbits dels ciutadans. Aleshores, cal tenir en compte que no tenim els mateixos hàbits nosaltres que els ciutadans centreeuropeus.
L’horari d’estiu ens agrada a tots, perquè allarga les hores de sol de la tarda i el matí ja és prou llarg per cobrir les hores que la gent està desperta.
Què passa quan arriba l’hivern? Nosaltres fem el mateix que un centreeuropeu? La resposta és no. Ells es lleven molt més d’hora que nosaltres al matí i se’n van a dormir també molt més aviat. Aleshores, a ells sí que els fa estalviar el fet de tenir una hora més de llum al matí i una hora menys al vespre.
A nosaltres no ens fa estalviar sinó que ens fa gastar més, perquè en l’hora de llum que es guanya al matí la majoria de la gent dorm. Al cap de setmana segur i entre setmana, l’estalvi, seria només per a les empreses.
Però aquest estalvi serà més que compensat per un augment de la despesa energètica (en aquest cas sí, dels particulars) perquè tothom obrirà els llums una hora abans a la tarda.
És a dir que, per als ciutadans amb hàbits llatins (diguem-ne així), l’horari d’estiu segur que no és cap estalvi. Com a molt és una estratagema perquè gastin menys les empreses i més els particulars. És més, fins i tot comptant-ho en global estic convençut que representa un augment del consum energètic.
No així a Centreeuropa on, com veiem cada dia, és allà on es prenen les decisions. Nosaltres només diem Amén.
L’única explicació raonable que hi podria trobar, tot i que no la considero prou sòlida, és que l’horari d’hivern és més semblant a l’horari solar que el d’estiu. Crec realment crec que quan es prenen aquestes decisions, això no és res més que una fotesa.

Comenta aquest article