Perqué es tallen tots els pins a les Gavarres??

josep fortià périt industrial

Agrairia que alguna persona avesada en el tema em pogués donar una resposta. Soc afeccionat a caminar i en particular per les Gavarres i estic observant que en el decurs d’aquests últims quatre o cinc anys s’estan netejant alguns boscos.

 Em sembla molt be, doncs ja feia falta i si podem aprofitar la biomassa per estalviar-nos petroli encara millor. El que no entenc es aquesta obsessió en tallar tots els pins pinyoners i deixar solament les alzines sureres i algun arbós.

Es tallen tots els pins i domes es deixen alzines-sureres, la majoria petites, tortes, retorçades, trencades i moltes amb el suro amb corcs. Si es per la producció de suro, quan estiguin en condicions de aprofitar-ho ja no es farà servir per res.

Components artificials ja l’hauran substituït. Ja ara està en franc deteriorament el seu us.

En canvi els pins que es tallen, sempre ens donaran pinyes, ara ja ho fan, amb els seus exquisits pinyons, que encara que passin 50 anys es continuaran posant en les dolces, les picades, alguns platillos o es menjaran com a fruit sec. I l’embolcall per fer foc.

També ens han dit que amb les seves arrels aguanten el terra, sobretot en pendents i marges.

Si al menys fessin repoblacions. Jo no en soc vista cap.

Algú m’ho pot explicar. Ja se que aquesta pregunta es resultat de la meva ignorància, però no m’importa que la gent pensi que soc ignorant.
El que em preocupa es ser-ho.

Comentaris

xevi Cassá de la selva
1.

Hola Josep:

A mi també m'agradaria saber per a que serveix, segons he observat, cada dia hi ha molts camions que porten uns socs molt gruixuts, que crec que van a parar al magatzem de la carretera de Caldes (Alameda) que envien fusta cap a Itàlia.
En aquest cas es tracta de bona fusta, ja que hi ha indrets on els pins es troben molt acostats,i ningú passa per aclarir-los.
Possiblement a alguns propietaris, no els preocupa la gestió de la seva parcel.la forestal , actualment es deu disposar de mecanismes per gestionar les propietats i treure'n el millor profit.
Com pots veure els errors de fa 40 anys ara s'hi posa remei,un exemple es la substitució dels eucaliptus per alzines .
Espero, que aquestes tal.les es facin, segons la regulació vigent i de cap manera diguin que es tracta de fusta de les nevades.........

Igualment com tu tinc una gran preocupació.i voldria saber la regidoria que se'n ocupa .
O l'ens que se n'ocupa.

Fins aviat !

Comenta aquest article