Aquest any no serem a Barrakes

UD Cassà Entitat local

Aquest any no ens trobareu a barrakes. La UD Cassà ha decidit no sotmetre’s a les decisions unilaterals de l’Ajuntament i ha acordat no participar a la Festa Major amb la parada que des de fa vuit anys tenia posada a l’espai dels concerts dels joves de la Festa Major.

Al 2006 quan quatre entitats de Cassà vam posar-nos d’acord en intentar revitalitzar la Festa Major,  dinamitzant un nou espai de barraques que servís de punt de trobada dels joves, ho vam fer amb un acord conjunt de les quatre entitats i l’Ajuntament de Cassà. Aquest acord, que funcionaven en base a reunions, debats, discussions, i consens s’havia mantingut durant els primers anys, amb diferents equips de govern, gràcies la voluntat comuna de regidors i associacions de treballar amb un objectiu comú: fer una Festa Maori més atractiva als joves de Casà i voltants.

No cal oblidar que la iniciativa primitiva de les barraques va ser de les entitats que vam posar-nos d’acord amb l’Ajuntament per trobar una fórmula  que servís per revitalitzar la festa major i és en base a aquesta entesa amb les diferents entitats que han anat participant a la proposta que s’ha aconseguit que la festa de Cassà es fes novament un forat entre els joves dels voltants en el programa de festes majors dels pobles.

La situació ha experimentat un canvi important en els darrers anys amb l’entrada de l’actual equip de govern i especialment amb el nou regidor de l’àrea que ha anat canviant les normes de manera unilateral sense tenir en compte el parer de les entitats i el paper d’impulsors i ànima de la Festa Major.

Per al regidor, les entitats hem esdevingut en simples gestors dels bars de la Festa Major i s’ha anat arraconant el nostre lloc fins a considerar-nos uns simples «beneficiats» de la festa major,  i que «si no hi sou vosaltres ja en trobarem d’altres». Fa dos anys va ser l’entitat la Burxa la que va detectar més bé cap on anaven trets, va decidir que aquest sistema no li interessava i va abandonar la comissió de barrakes. Nosaltres, al 2012 vam decidir aguantar tot i que compartírem moltes valoracions i  criteris de la Burxa. Vam pensar que seria simplement la inexperiència del nou regidor allò que l’havia  fet actuar de manera tan  unilateral, sense tenir en compte la capacitat de decisió i d’opinió que pertoca a les entitats que donen suport a la Festa Major.

Aquest any, però,  no ho hem aguantat i hem dit prou. No ens interessa que el nostre paper sigui el de simples executors de la voluntat del senyor regidor sinó que volem tenir veu i vot en les decisions que es prenguin i participar en aconseguir que la Festa Major sigui una festa fruit de l’esforç i interessos conjunts d’entitats i ajuntament. Pensem que la suma d’opinions, comentaris, impressions, suggeriments, voluntats... és el que pot fer que la Festa gaudeixi d’aquest esperit  conjunt i unitari, que és bon part del secret per engrescar la gent a participar-hi
Què ha passat aquest any? El regidor de cultura i festes abans de fer cap reunió -en acabar la festa de l’any passat s’havia compromès  a convocar-la- envia una carta a les entitats que volen fer barraka imposant les normes que cal seguir l’any 2014 si es vol tenir la  parada a la festa. Si t’agrada, bé; sinó bon vent i barca nova, ens ve a dir.
I nosaltres, des de la UD Cassà,   pensem que aquesta no és la millor manera de fer les coses. Per consideració a les entitats, per deferència a la gent que ha treballat en la comissió durant els anys anteriors, o encara que només sigui per educació, abans fer-nos signar cap full d’inscripció amb les condicions imposades no hagués costat gire convocar una reunió per explicar i comentar la situació i les possibles opcions que es plantejaven per a les barraques d’enguany.

Les condicions imposades per l’Ajuntament podien ser acceptables o no, però calia que hi hagués una posada en comú per parlar-ne i no pas decidir de manera  dictatorial quins eren els preus que havien de tenir les begudes a les barraques (l’Ajuntament ha de decidit el preu de les atraccions de les fires, també?)  o que hi ha d’haver dos responsables de seguretat en cada barraca (per a fer què  i amb quines tasques?) que s’apujava el preu que calia pagar per tenir dret a un lloc a les barraques... tot això i altres són punts que pensem que cal parlar i consensuar plegats  per garantir que es treballarà en la mateixa línia i de manera fins i tot entusiasta. No es tracta només de pagar més o menys sinó d’exposar les propostes, debatre-les i poder arribar a un acord, perquè durant els dies de la Festa Major tots hem de treballar en la mateixa línia.
Així pensàvem i així li vam dir a l’Ajuntament, amb el silenci per resposta. I a nosaltres no ens ha agradat aquest tipus de tracte i pensem que el millor és plegar abans de tenir problemes més irresolubles. Ens ha agradat molt participar a la festa major tots aquests anys, però no hi volem prendre mal. La UD Cassà va decidir participar a les barrakes sobretot per animar aquestes diades i també, és clar, per obtenir uns ingressos atípics que normalment han estat força minsos. Ara pensem que l’esforç no paga la pena quan el reconeixement és tan minso i les normes superen el nostre entusiasme...

S’ha instaurat una nova manera d’entendre l’espai de barraques. Qui mana és l’Ajuntament i qui vulgui adherir-s’hi que ho faci (i més penseu que és una subvenció indirecta...) No és el nostre estil. Nosaltres pensem que l’espai de barraques ha de ser un espai de treball conjunt d’entitats i ajuntament per trobar la millor manera de garantir la diversió, la seguretat, la festa, amb unes condicions i un ambient agradable i de mutu acord tots plegats. Com havíem fet fins ara.

Molts gràcies a totes les entitats amb les quals hem compartit tots aquests anys de barraques. Ha estat un plaer compartir aquestes festes majors. Hem treballat plegats i de manera sincera i hem pogut passar molt bones estones. Gràcies per tota l’ajuda que ens heu donat. 

Bona Festa Major a tots!

UD Cassà

Comentaris

cassanenc cassà de la selva
1.

Doncs ara fora bo que el regidor (que amb tota seguretat ha llegit aquest text de laUD Cassà) hi digui la seva. Ens agradaria als cassanencs coneixer les dues versions dels fets.

Comenta aquest article