Gestió de serveis en temps de crisi

Editorial

Quan encara falta un any per a les properes eleccions municipals es comença a desvetllar l’ambient previ a aquests comicis, ateses les múltiples incògnites que es presenten en aquestes votacions pels canvis viscuts pel poble en els darrers tres anys.

El 2007 la victòria sense majoria de CiU va propiciar un pacte - deu mesos més tard- de les tres forces d’oposició, que van signar un acord que els més escèptics anunciaven que tindria poca vida. La unió entre les tres forces que abans estaven a l’oposició (ERC, PSC i l’Alternativa) ha superat els dos anys de vida i ,malgrat les tensions que han hagut de superar, sembla que tenen assegurada la pervivència fins a final de legislatura. D’aquí a un any de nou hi haurà comicis municipals i els ciutadans haurem d’escollir entre les múltiples propostes que es presentaran en base a la feina feta i als programes electorals que presentaran les diverses candidatures.

La situació de crisi que es va allargant i que cada cop afecta amb més intensitat les economies domèstiques i locals serà un factor a tenir en compte tota vegada que després d’unes èpoques de grans actuacions ara es preparen uns temps de moltes restriccions en els que les inversions municipals es ressentiran de la necessitat d’escanyar-se una mica més el cinturó.

A Cassà l’actual equip de govern ha posat en marxa i/o planificat un seguit de gran actuacions que, a la vista de les previsions econòmiques, no es podran complir en els terminis que estaven previstos: la piscina coberta, el nou pavelló, la reforma de can Trinxeria, el Centre d’Arts Escèniques són els quatre grans projectes que -sense oblidar altres accions com la reforma del carrer Major o les incloses al Pla de Barris- s’hauran de revisar i adequar a les noves condicions globals. Tant el pavelló com la piscina són projectes en marxa amb un finançament assegurat i que haurien d’estar finalitzats abans d’acabar els quatre anys de l’actual consistori. També s’avança en la línia de tenir enllestida la reforma de can Trinxeria amb la qual cosa l’actual equip de govern es podrà presentar a les eleccions amb un bon bagatge de feina feta. Una altra cosa serà veure com es podrà fer una explotació adequada dels equipaments. El pavelló és el que sembla tenir les opcions més nítides, ja que encara que el cost de manteniment no serà barat, serà una infraestructura amb una utilitat clara que serà rendible per als ciutadans i que caldrà afrontar amb les limitacions necessàries.

Una altra cosa serà aconseguir que el model de funcionament de la piscina coberta pugui arribar a fer-se realitat. Si la situació de crisi no millora, difícilment es podran complir les expectatives d’usuaris previstes per aquesta instal·lació i caldrà esmerçar molta imaginació i cercar alternatives per garantir un ús que sigui rendible per a l’empresa que explotarà el recinte.

Pel que fa a can Trinxeria, un cop gairebé resolt el tema del finançament igualment caldrà tenir en compte l’ús que es faci del recinte i pensar fins a quin punt Cassà es pot engrescar a ubicar-hi un Museu amb la inversió que això suposaria i la despesa corrent que arribarà a generar. És un repte que haurà d’afrontar l’equip que surti de les eleccions del maig del 2011 per assegurar la rendibilitat dels diners que Europa i l’Estat aportaran a la reforma d’aquest cèntric edifici.

Tot i que era un dels punts claus del projecte d’un dels tres grups que integren el govern municipal, el futur Centre d’Arts Escèniques s’ha hagut de posar a la cua de les actuacions del govern i, encara que es comença a disposar de finançament, fins que no n’hi hagi prou per garantir-ne la construcció no s’hi començarà a treballar i això fa preveure que la seva posada en marxa no es pugui veure en els propers mesos.
Per tant, la gestió de la crisi i el manteniment de la il·lusió en els projectes previstos caldrà que es puguin treballar de manera conjunta en aquests propers mesos amb la intel·ligència i habilitat necessàries per assegurar un poble amb més i millors serveis sense posar en perill la possibilitat de treballar en nous projectes futurs i garantint el funcionament dels serveis que ja estan en marxa.

Un bon repte que caldrà veure com es resolt en aquest darrer any de l'actual cicle municipal que es tancarà poc abans de la Festa Major del 2011.

Bona Festa Major 2010 a tots!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article