Regalem cultura... de Cassà

Editorial

Aquest mes de desembre hem tingut ocasió d’assistir a diversos esdeveniments culturals que han servit per presentar quatre ofertes culturals que evidencien la bona salut de la creació local. Dos libres i dos CD han coincidit en el temps en la seva presentació en diferents actes públics com a mostra del dinamisme dels autors i intèrprets cassanencs.

La producció literària té dos vessants ben diferents; per un costat, Jordi Dausà que ha tret al mercat la seva primera novel·la després de diverses edicions menys rellevants; per l’altra, Ramon Rabassedas que ens presenta lel seu segon llibre dedicat a explicar-nos la història més recent del nostre poble.

En el cas de Jordi Dausà, el seu llibre, Manual de supervivència, és una novel·la jove, divertida, agosarada, molt actual i que amb un llenguatge planer, directe i atrevit ens reflecteix l’ambient que viuen un grup de joves mig marginats que sobreviuen a les aventures que els hi cauen a sobre sense buscar-ho ni pensar-s’ho.


Ramon Rabassedas i Colomer que en el seu primer llibre «Els termiters» ens reculava al Cassà de la guerra civil, ara avança uns anys en el temps i amb Cassà, 1945 fa un retrat de la nostra vila en els anys de la postguerra amb una especial incidència en retratar-nos com era el Cassà d’aquells anys. Una instantània que comparada amb la realitat actual ens permet descobrir un poble ben diferent, que alguns encara recorden, que d’altres potser han sentit comentar, i que si no fos per llibres com aquest ens podria desaparèixer de la memòria col·lectiva en el futur.

Pel que que fa a l’edició musical dues formacions del poble aprofiten aquestes diades per oferir-nos un exemple del seu treball. La cobla la Principal de Cassà, que enguany ha celebrat el seu centenari, ha editat un CD «Ressons de segle» que recull dotze sardanes composades per membres i antics components de la cobla cassanenca. El contingut del CD es va poder sentir en el concert celebrat aquest mes de desembre al teatre Puig d’Arques.

L’altra oferta musical enllaunada és el nou CD de la Jove Orquestra de Cassà que amb aquest treball, en el que hi col·laboren altres agrupacions locals ofereix un repertori original que inclou versions ben peculiars de peces de conjunts musicals de la vila com Net Flanders o els Estels blaus i composicions d’autors locals com Lemuel o Antoni Mas. Un CD que dóna una imatge moderna i actual de la nostra Jove Orquestra, una de les formacions amb més personalitat en l’àmbit musical de les nostres comarques.

Aquestes quatre propostes, per la seva diversitat i heterogeneïtat presenten un ventall ben ampli de possibilitats d’interessar a bona part dels cassanencs i cassanenques per la qual cosa enguany a l’hora de seleccionar els regals de Nadal i de Reis tenim una oferta que va mes enllà del que sol ser habitual.

Aprofitem l’oportunitat que tenim i, aquestes festes, regalem esbarjo i cultura... i de Cassà!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article