Amb les municipals a la vista

Editorial

A manca de menys de dos mesos per les properes eleccions municipals el panorama polític s’ha aclarit amb la presentació dels caps de llista de les principals formacions. En aquests moments ja se sap que com a mínim hi haurà cinc candidatures a dirigir els destins locals en els propers quatre anys.

 A les tres llistes ja anunciades - PSC, CiU i ERC- s'hi ha afegit el PP amb la recuperació d'un candidat que teòricament té més possibilitats que el que van presentar fa quatre anys. I a més apareix una candidatura nova que omple d'incògnites el panorama polític local per la seva incidència no tant en el nombre de vots que pot aconseguir com en els que pot restar a alguna altra candidatura.

La desaparició de l'Alternativa al panorama polític local ha deixat pas a una nova candidatura que és tota una incògnita, la de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) que, de manera força sorprenent, ha anunciat la seva voluntat de participar en els comicis aportant un element que pot provocar uns resultats finals modificats.
El fet que SI estigui present en aquests comicis és tota una incògnita pel que fa a possibles resultats. Si es té en compte que el potencial ideològic del SI és el de promoure que Catalunya sigui independent queda per veure el valor que pot tenir el seu vot en unes municipals a Cassà.
Hi ha que vol veure en aquest SI una voluntat de recollir el vot de l'Alternativa, un vot jove, inconformista, que fa quatre anys va aconseguir més de quatre-cents suports i va entrar a l'Ajuntament.
A manca de saber quins són els noms que acompanyaran Marc Mascort en aquesta llista, els protagonistes no són els mateixos i si l'Alternativa va ser una aposta política d'un grup de joves que ja tenien una certa significació en el poble, el SI haurà de lluitar per mantenir els 313 vots assolits en les eleccions catalanes del mes de novembre passat.

El que passa és que en unes eleccions municipals hi compten molts altres valors més enllà de la ideologia política i les persones que integren la llista i de manera especial el candidat a alcalde té un valor afegit important a l'hora de motivar l'electorat.

En aquest sentit no hi ha dubte que ERC té el repte de superar el desencís creat a nivell nacional pels baixos resultats a les autonòmiques i aprofitar que han tingut l'alcaldia en els darrers tres anys per potenciar el valor de la persona que és el cap de llista per superar els resultats de fa quatre anys i tenir el suport necessari per conservar l'alcaldia... ni que sigui amb pactes amb altres forces. ERC té el repte de ser la força més votada i en teoria té totes les opcions per aconseguir-ho. Només cal que rendibilitzi adequadament els anys de govern municipal i sumi els vots irreductible d'ERC als que consideren que Carles Casanova ha estat un bon alcalde.

A l'altre costat com a gran rival d'ERC s'hi troba CiU que ha canviat de cap de llista i ha recuperat a l'exregidor Enric Bagué per substituir Antoni Baulida com a cap de llista. Repetir els resultats de fa quatre anys o millorar-lo per assolir a majoria absoluta serà l'objectiu de la formació nacionalista que compta amb l'avantatge del triomf nacional com a bagatge important. Bagué és una persona prou coneguda en el poble malgrat els anys d'allunyament polític i té un perfil que si bé no s'escau del tot al perfil renovador de CiU al nostre poble sí que dóna una imatge dialogant i amb una popularitat important en amplis sectors locals.

El PSC, una de les forces també sacsejades negativament pels resultats del novembre passat finalment recuperar Miquel Chamorro com a cap de llista ja que no han trobat un candidat més idoni; el fet que el mateix Chamorro hagués decidit renunciar no se sap si influirà en el vot socialista que té un pòsit assegurat de vots al nostre poble; lluitar per mantenir la representació aconseguida fa quatre anys és el repte del Partit del Socialistes al nostre poble; una fita difícil però que també compta amb el suport de tres anys de compartir el govern municipal.

Els resultats del PP tradicionalment han estat fluixos a Cassà però a les darreres autonòmiques van superar el 5% i la presència de Josep Uñó pot ajudar-los a mantenir aquests vots amb opcions de poder entrar al consistori... depenent de la dispersió del vot de la resta de cassanencs i del percentatge d'abstenció.

Tot plegat, un cúmul de situacions i possibilitats ben ampli que donen més atractiu a unes municipals que serviran per valorar la feina dels darrers tres anys i la confiança obtinguda pels actuals governants entre la ciutadania

La resposta, el 22 de maig a la nit.

Comentaris

Salvador Cassà de la Selva
4.

I no hi haurà una candidatura d'UpD (Unión, Progreso y Democracia), el partit de Rosa Díez? És una llàstima, perquè a les darreres eleccions autonòmiques van treure dos vots, i amb aquest pes específic al poble podríen tenir uns excel·lents resultats.

decassà Cassà
3.

Em sembla que això de ser professor requereix o hauria de requeri una bona dosi de vocació i entenc que si tants professors es posen en política ho fan evidentment al servei de l'estimat poble. Ha de ser moooolt dur deixar la docencia durant 4 anys i deixar de veure els alumnes..... per això es veuen obligats a pujar-se el sou al primer ple.... la vocació també es pot comprar!
Una altra cosa tinc clara, Cassà seria el millor poble del món si hi haguessin eleccions cada 3 mesos. Resulta que la piscina, el pabelló, els parcs, el carrer Majó, la webb municipal etc etc TOT s'acava curiosament a dos mesos de les eleccions... casualitat tot, evidentment!

un cassanenc Cassà de la Selva
2.

No és cap mania. Són funcionaris que tenen la feina assegurada, i que si ve al cas la poden compartir. Si la deixen per quatre anys, perquè agafen l'exclusiva a l'ajuntament, després la tornen a reuperar. I també s'ha d'entendre que és una feina molt pesada,la de mestre, no com la de fer de pagès, camioner, taper, paleta, o qualsevol altre ofici que t'obliga a treballar 8,9,10 hores dia.

Sant Martí Cassà de la Selva
1.

Sense voler posar dubte sobre ningú: quina mania tenen els mestres en ficar-se en política? Casanova, Baulida, Chamorro, Bagué, Dausà, etc

I tothom a votar, caram, que és el poble de tots.

Comenta aquest article