Uns resultats, diverses possibilitats

EditorialCom fa quatre anys, CiU ha tornat a guanyar a Cassà unes eleccions muncipals. I com fa quatre anys, aquests resultats no garanteix que CiU pugui governar a Cassà el període 2011/15.
 
Una anàlisi urgent dels resultats de diumenge ens indica que el ciutadà de Cassà, malgrat algunes derivacions destacades de vot d’un partit a un altre, en general manté les mateixes tendències que quatre anys enrere i  ha deixat les coses tal com estaven al maig de 2007: sis regidors de CiU i set de tres grups diferents, que es podrien catalogar d’esquerres, a diferent nivell.
Amb els canvis que suposen que ERC ha guanyat un regidor i ara s’acosta més a CiU,  que el PSC n’ha perdut un i que en comptes de l’Alternativa ara a l’Ajuntament de Cassà hi ha SI.
El panorama que es presenta a partir d’ara és ben divers i obert a diverses opcions al govern municipal.
 
Sense ordre de prioritats, la primera que s’ofereix és la repetició del tripartit existent en els tres darrers anys, tota vegada que podria significar un suma d’esforços de polítics més o menys propers. Hi ha l’obstacle de la derrota del PSC que -tot i que es podria extrapolar com una repercussió de la patacada estatal- ha significat un desencís en la valoració del pacte anterior; igualment, encaixar  en un mateix govern la força independentista de SI amb l’espanyolista del PSC  pot ser una feina una mica feixuga per a ERC, però l’opció hi és clarament.
En tot cas, com va dir l’alcalde en funcions, Carles Casanova, ara és CiU qui ha de prendre la iniciativa i trobar la millor sortida a la situació generada pel vespre del 22-M.
 
Una segona opció per CiU seria buscar un aliat entre les dues forces que han tret un regidor i  la possibilitat de pacte amb SI és la que s’ofereix amb més claredat. Atesa la postura expressada pel regidor del PSC vers la impossibilitat de pactar amb CiU, Marc Mascort podria ser la clau per donar l’alcaldia a Enric Bagué; però la decisió des de la militància es podria valorar negativa-ment, ja que podria tenir conseqüències no desitjades per una formació que s’acaba d’estrenar en política.
 
Una tercera opció, ja avançada pel cap de llista de CiU, seria la d’intentar fer un govern fort, molt fort, amb la majoria de forces polítiques locals per treballar plegats en una període de quatre anys que es preveu difícil per a situació econòmica general. Un gran ideal, però amb uns esculls importants: ideològics i personals. Realment pot ser possible aquest pacte de no-agressió i treball conjunt? potser seria el millor per als cassanencs, però exigiria una capacitat de negociació contínua que potser encara deixaria més afeblit el poble.
 
La quarta opció podria ser deixar les coses tal com estan, que ningú no pacti amb ningú i que CiU governi en minoria, en solitari, amb pactes puntuals. L’experiència del 2007 amb uns altres protagonistes va ser  negativa. Es pot tornar a provar? I tant! Però un govern de sis regidors en un poble que arribarà als deu mil habitants pot ser complicat.

En tot cas ara la pilota està a la teulada de CiU. A veure com la juguen. Abans de la Festa Major en sabrem els resultats.
 

Comentaris

en blanc cassa
4.

#3 Aquesta possibilitat de llistes obertes m'hagués motivat anar a votar la meva opció de llista i no el vot en blanc que vaig depositar.A mi per exemple m'agradava el nº1 de una de les llistes i en canvi el nº 3 i 4 de la mateixa llista no.Si hagués pogut els hauria canviat per dos d'una altra llista o els hauria saltat directement.Pel que sentia parlant amb altres persones hi havia més gent que eren del mateix parer que jo en referencia a la meteixa llista.A la fi ells no se que van fer el dia de les eleccions jo si :.Vot en blanc.Compro l' alternativa a les llistes obertes.

llistes obertes cassa
3.

Crec que pel millor funcionament democràtic i per la millora de l'abstenció, les llistes obertes serien un gran antídot i per un poble com Cassà encara més.Imagineu poder triar candidats de diferents partits i poder establir també el seu ordre de preferència entre ells.El sistema seria més sà i la democracia més directe.Disminuiria el poder organitzatiu de l'aparell dels partits.Pels polítics el fet de no tenir el seu lloc garantitzat, els obliga a treballar millor i més a prop del ciutadà.Hi hauria més control als nostres representants per part del ciutadà.Així també s'acabaria amb el clientalisme polític a canvi de favors.Tot això podria evitar les situacions esperpèntiques que es donen en els pactes un cop passades les eleccions i mai ningú queda content.

Votant de SI
2.

Si arrivo a saber que Si eren d'esquerres no els voto!!!! (que jo sàpiga aquesta formació sempre s'ha declarat com a transversal).

Suposar que un govern en minoria serà perjudicial per Cassà és molt suposar, potser aquesta és la ùnica forma de fer coses per TOTS els cassanencs i no només per la "camarilla" propera als diferents governs.

Un Govern d'unitat amb les dues forces més potents seria l'ideal, però una vegada més veiem que els que haurien de tenir més seny, que són CiU i ERC, són els més desassenyats i continuen mirant en benefici de les seves respectives parròquies. Dit això, no carregueu amb excessiva responsabilitat als 2 grups minoritaris.

Que l'articulista digui "... igualment, encaixar en un mateix govern la força independentista de SI amb l’espanyolista del PSC pot ser una feina una mica feixuga per a ERC, però l’opció hi és clarament..." I a Esquerra què són, marcians? de Ganímedes? plutonians? saturnins?... I com que seria "feixuga" i s'hauria de treballar, ja no cal esforçar-se oi? De fet, és molt més còmode pactar tripartits des del sofà de casa tot mirant el telenoticies amb el "nano"i posar-nos a fer horts urbans i oblidar-nos del problemes reals de Cassà i si hem d'apujar l'IBI un 10% anual, s'apuja i "andando"!!!!

Votant de SI
1.

Primerament vull felicitar al redactor d'aquest editorial i per el sentit comú que afegeix a totes les possibiltats que fins el dia d'avui hem vist.
Cal que pactin els partits? Després de veure el que ha passat en diferents puns del pais i al pais veï (españa) Estem vivint moments en que la politica a de fer un gir important. Jocom adherit a SI estic veient com el meu petit partit es fa ressò de diferents postures d'allòmes revolucionaries: Referendum populars per l'independencia, alliberació de l'expoliació fiscal i actualment en l'anulació del impost de succecions. Aquest darrer punt encara mes important, perque es farà amb la decisiò dels adherits via internet (Adjunto link del diari Avui+:http://www.avui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/416181-solidaritat-vol-implicar-els-adherits-en-les-decisions-del-partit.html?piwik_campaign=twitter)
Com deia avanç son moments en que la politica trradicional no te gaire joc i cal deixar pas a noves alternatives de govern, crec que Cassà ha de començar a posar-se en el lloc que li pertoca i afrontar aquesta legislatura amb decisiò i democraticament donant ejemple. Si el poble ho ha votat així, govrnem així. Visca la democracia


Comenta aquest article