Un 11 de setembre diferent

EditorialDesprés d’uns mesos en els que la situació econòmica ha estat la clau de volta de la majoria de debats polítics, arriba la diada de l’11 de setembre que enguany es perfila amb un esperit diferent i amb un significat que pot ser transcendental pel futur del país.

Fa dos anys, al mes de juliol,  una gran manifestació a Barcelona va donar força al país i va evidenciar que hi ha una gran part del poble que  demana una major llibertat, que creu que cal canviar les normes de joc, que amb Espanya difícilment ens podrem arribar a entendre, ja que la situació massa vegades és la de la prepotència contra les ànsies d’autogovern. Per això la majoria dels catalans estarien d’acord amb un estat independent i es posen per davant dels seus governants reclamant que hi hagi un canvi d’actitud i una presa de postura ben clara a favor de la plena llibertat de Catalunya.

Aquest mes de juliol un concert a Girona, que va portar per lema Catalunya vol viure en llibertat, ja va posar de manifest que l’esperit independentista està arrelat en totes les capes del país i ja no fa por proclamar la necessitat de demanar l’opinió als catalans sobre quina creuen que ha de ser la relació amb el govern espanyol.

Ara, aquest 11 de setembre la manifestació convocada per les forces socials, polítiques i ciutadanes que volen la independència de Catalunya, pot ser la demostració de força necessària que  faci donar el canvi de timó al país i pugui ser el primer pas cap a l’assoliment de la plena llibertat nacional.

Portem uns mesos parlant de crisi, de retallades, de desaparició del l’estat del benestar i cada cop que es parlen de xifres, els catalans veuen que si no fos per la càrrega econòmica que significa estar a l’estat espanyol, la crisi hauria tingut una transcendència menys important que la que ha tingut. La mostra l’ha donat el govern basc que fins i tot es va vantar que a Euskadi ells no havien de fer les retallades de Catalunya.

Fa uns mesos Catalunya possiblement hauria acceptat que hi hagués una negociació que avancés cap al pacte fiscal, però ara aquest és un pas massa petit; és simplement una negociació que ha de servir per anar preparant el camí cap a altres fites més importants.

L’11 de setembre d’enguany pot ser diferent; si el poble de Catalunya deixa clar de manera inequívoca la seva voluntat  d’avançar cap a la independència el govern català tindrà un eina molt valuosa i l’obligació de fer respectar la voluntat popular. Si la manifestació deixa oberta la porta del dubte potser caldrà tornar a analitzar les relacions amb l’estat i avançar en projectes més prosaics i també imprescindibles per poder aixecar el país.

En tot cas, després d’aquest onze de setembre segurament res no serà igual.

Depèn de tots decidir cap a on ens portarà la diada d’enguany.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article