Necessitat de regeneració

EditorialLes darreres setmanes el clima polític nacional i estatal s’ha enrarit d’una manera insòlita amb un continu degoteig d’informacions que fan trontollar les estructures polítiques i socials que sustenten l’actual sistema democràtic.

Des de les notícies de conjuminació del Rei amb el seu gendre pel cas «Nóos» fins a les notícies que impliquen multitud de càrrecs polítics nacionals i locals amb qüestions d’espionatges, malversació de cabals públics, trasllat de saques plenes de bitllets de cinc-cents euros cap a Andorra, alcaldes que pleguen o amnistia fiscal per a tresorers que han aconseguit vint-i-dos milions d’euros no se sap ben bé de quina manera...

Jutges, agències de detectius, mitjans de comunicació, partits polítics... tots col·laboren en la difusió d’una sèrie d’informacions que estan aconseguint que el ciutadà quedi cada cop més astorat davant la manca d’ètica de bona part de la classe política que fins al moment ens està governant des dels estaments més alts fins els més propers.

Hi ha dues qüestions a tenir presents en aquest garbuix de dades: primer, cal saber separar el gra de la palla i entendre quines de les informacions que ens arriben són realment transcendents i coincideixen en la seva importància amb la rellevància que es dóna en determinats mitjans de comunicació; i segon, la pregunta que es fan molts ciutadans: per què ara ha sortit tota aquesta informació, molta de la qual fa referència a polític catalans i que posen en dubte l’honestedat dels nostres representants?
En aquest segon punt cal tenir present que l’onada d’actuacions judicials, de revelació de dossiers informatius o de  filtracions d’actuacions negligents, es fa ara, precisament coincidint amb el moment més clau del país, en camí cap a la seva autodeterminació. En alguns casos aquestes informacions o actuacions fan referència a fets esdevinguts fa una colla d’anys, per la qual cosa les sospites sobre l’objectiu final d’aquestes accions és evident. Per què ara han de sorgir aquestes informacions si fa anys que estaven en poder o en coneixement dels que ho havien de denunciar?

Tot plegat fa pensar que en les properes setmanes l’onada de filtracions i de dades no s’acabarà i continuarà havent-hi un degoteig de notícies que posaren en dubte l’honestedat i el bon fer dels polítics i es continuarà minant la confiança dels ciutadans en els seus representants i de retruc en els seus objectius i en els seus missatges... I al final potser ens faran desencisar a tots plegats dels sistema que tenim en funcionament i la seva eficàcia per aconseguir una gestió correcta de la nostra societat. I en definitiva, fer-nos oblidar de quimeres sobiranistes i altres projectes comuns perquè hi ha problemes o necessitats més urgents.

Per això cal que, simultàniament a la valoració correcta de les dades i notícies que ens arriben cada dia, hi hagi una conscienciació de que no tot s’ha fet prou bé i cal que hi hagi uns mecanismes més adequats per a garantir la transparència del sistema i la qualitat del nostre sistema polític.

Els polítics actuals ja parlen de la regeneració de la política i d’una segona transició, però si s’hi vol arribar cal que n’estiguin convençuts i cal també que adoptin les mesures adequades per afavorir aquest canvi, encara que sigui en detriment de l’estatus assolit amb el sistema vigent.

Establir uns mecanismes clars de finançament dels partits polítics, permetre als ciutadans l’elecció dels seus representants amb la implantació de les llistes obertes, fer transparents fins al final els sous i remuneracions dels càrrecs públics, modernitzar l’estructura de l’administració pública... són alguns reptes que hauran d’afrontar en aquesta renovació de les institucions.

I simultàniament cal confiar en la voluntat i força per tirar endavant les línies bàsiques dels governs locals i nacional per no defallir en l’objectiu final de garantir la possibilitat d’autodeterminació del  poble de Catalunya que ara més que mai ha de poder tenir la llibertat de triar el seu encaix en l’Europa del futur.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article