Aniversaris per celebrar

EditorialUn dels paràmetres per valorar de la vitalitat  cultural d’un poble és la capacitat de generar iniciatives que  dinamitzin la cultura local i que estimulin la creativitat i l’activitat cultural en qualsevol dels seus àmbits.

Però potser més important que tenir la capacitat de crear noves iniciatives/entitats/propostes... és la vitalitat que s’ha de tenir per mantenir al llarg dels anys aquestes propostes en marxa i esdevenir així, amb el pas del temps, uns elements indissociables amb la realitat local i queden perfectament incorporats a la  vida local.
Aquest any, pels voltants de la Festa Major, coincideixen a Cassà de la Selva una sèrie d’aniversaris que demostren que a més de tenir capacitat de crear iniciatives diverses en el món cultural, també tenim voluntat  per mantenir aquests projecte al llarg dels anys, cosa que ens ha d’omplir de satisfacció pel que representa en el bagatge cultural del nostre poble.

Sens dubte que l’aniversari més destacat i també el més elevat en guarismes és de la cobla orquestra Selvatana que enguany compleix els cent anys, cosa que la farà especialment recordada i homenatjada al llarg de la Festa Major que ara encetem. La Selvatana va ser una iniciativa local que  al llarg d’un segle de vida ha consolidat el nom i prestigi per  tot el país i ha posat el nostre poble en un punt rellevant de la música de cobla i catalana. Aquest centenari demostra la constància en la defensa d’uns valors culturals i musicals intrínsecs en la nostra societat i per això a Cassà es vol celebrar amb la magnitud i la transcendència que s’escau amb una nit dels músics de caràcter extraordinari, un pregó directament relacionat amb la Selvatana, una exposició il·lustrativa dels cent anys i una jornada de Cassà es vesteix de música plenament identificada amb diferents aspectes de la nostra cobla.

Altrament aquests dies de Festa major també tindrem ocasió de veure una àmplia exposició d’alguns dels elements que integren el ParcArt, una iniciativa cultural que enguany ha arribat als deu anys i que evidencia la vitalitat cassanenca, en aquest cas en un altre àmbit i amb unes situacions ben diferents. El projecte de ParcArt és fruit gairebé exclusiu de l’entusiasme, la il·lusió i la constància d’un empresari cassanenc que ha posat el seu esforç en l’obertura al públic d’un espai privilegiat per  a la contemplació de l’art; fa deu anys va emprendre el seu  projecte cultural i al llarg d’aquest temps ha assolit un reconeixement que potser és més gran fora d’aquí que no pas a Cassà mateix; per això és important que la celebració d’aquest aniversari tingui la rellevància local que es mereix -l’acte inicial en va ser tot un exemple en aquest sentit- per garantir el futur d’aquest parc d’escultures  com un element cultural representatiu de Cassà.

També ha fet deu anys el Centre Cultura Sala Galà que ha estat tot un exemple de bon aprofitament del patrimoni cultural local. En aquests dos lustres l’antiga sala de ball ha evidenciat l’encert de la seva reconversió assolint uns alts nivells d’eficàcia en les seves noves funcions de biblioteca i escoles municipals d’art i musica. Tot un exemple de bona gestió municipal que ha de servir de model per a altres instal·lacions municipals que properament es posaran en marxa (Cinema de la Coma, can Trinxeria) i han  de justificar les inversions públiques s’hi han fet o s’hi estan fent.
Finalment no podem oblidar els vint-i-cinc anys de dues institucions ben diferents. Per u
na banda l'Institut de Cassà que en la seva fundació va significar un pas de gegant en el nivell educatiu local i que ha començat a fer una sèrie d'actes per recordar aquesta important fita en l'ensenyament públic local.

Qui també ha arribat al quart de segle ha estat del cineclub vuitimig, una entitat modèlica a Cassà que ha aconseguit mantenir viu en el nostre poble l’estimació per al mon del setè art amb unes activitats que han superat àmpliament les sessions de cine-fòrum per esdevenir una associació de gran vitalitat present en bona part de les propostes culturals locals i amb una programació anual que deixa clara la seva voluntat de servei a Cassà.

Molts aniversaris per celebrar. Aprofitem-ho.

Comentaris

Nus Ublideu de Mi Cassä
1.

I us heu oblidat de les 24hrs de tennis taula!!! Enhorabona a la junta del FDCassanenc.

Comenta aquest article