Un canvi de veritat

EditorialA les eleccions municipals del maig de 2015 es preveuen cares noves a les candidatures locals. Com a mínim, quatre dels caps de llista de les anteriors no hi seran i això suposa una renovació important en el panorama electoral de Cassà.

Després dels anuncis fets pel caps del PSC (Miquel Àngel Chamorro), Esquerra (Carles Casanova) i SI (Marc Mascort), aquest mes ha estat l’alcalde de CiU, Enric Bagué, el que ha anunciat públicament  la seva voluntat de no continuar en la vida política i per tant de no aspirar a tornar a encapçalar  la llista de CiU en les properes municipals. Fa unes setmanes va sorprendre força la decisió del fins ara candidat d’ERC, Carles Casanova, de no tornar a provar fortuna com a cap de llista,  sobretot davant uns comicis que segons les enquestes els presentava un panorama general força favorable. Ara, la decisió de Bagué també es pot considerar que té aquest factor de sorpresa, tota vegada que en aquest mandat ha aconseguit superar un repte molt important i podia aspirar a tenir quatre anys més de govern amb previsions de força més tranquil·litat i uns vents més favorables.

La decisió d’Enric Bagué és d’una absoluta coherència amb allò que havia manifestat i ha decidit mantenir la seva decisió inicial tot i que segurament les propostes per continuar haurien estat prou atractives; però ha expressat públicament la seva voluntat de deixar a un altre la responsabilitat de plantejar-se el govern municipal. Bagué té el convenciment que els propers anys exigeixen un  equip de govern a l’Ajuntament de Cassà que tingui la capacitat de generar projectes i propostes per a vuit anys. El seu mandat ha estat de contenció, de previsió i de molta prudència i li ha calgut ser molt pragmàtic per aconseguir una entesa força generalitzada entre tots els grups polítics per tirar endavant en una període amb greus dificultats econòmiques i de gestió. No es pot negar que gràcies a la seva gestió, el clima dels plens municipals, després d’uns inicis un xic convulsos s'ha asserena i Bagué ha portat una major pau i concòrdia als plens municipals.

Si ens hi fixem, al llarg de tota la història dels ajuntaments democràtics  dels darrers anys, Cassà no ha tingut cap alcalde «jove», és a dir, algun home o dona que hagués nascut amb posterioritat als anys 60. Aprofitant les retirades anunciades, ara pot ser l’oportunitat per renovar la saba municipal i aportar la necessària joventut que exigeix la dinàmica del govern cassanenc. Evidentment que les capacitats personals es poden tenir en qualsevol edat, i hi poden haver de nou candidats de generacions «madures» amb qualitats ben remarcables i aspiracions lloables d’assumir l’alcaldia;  però en aquests moments en els que la renovació arriba per tots costats potser seria prou bo traslladar aquesta renovació a la vida local.

No cal oblidar la renovació d’alguns partits polítics amb la marxa de Rubalcaba o Navarro; el mateix rei Juan Carlos assegura que ja li ha arribat l’hora de la jubilació, en Duran i Lleida fa un pas al costat... Tampoc no hem d’oblidar que el panorama polític general ens augura un important canvi d’estatus a tot el país, amb el 9 de novembre com a data a tenir present.  Tot plegat ens pot ajudar a creure que el canvi de generació comença a ser una necessitat instaurada, que cal que siguin noves mans les que prenguin el timó de la responsabilitat de tirar endavant el país i que també les formacions polítiques locals han d'apostar per aquest canvi, per aquestes cares noves, per aquestes idees innovadores, per aquests projectes per estrenar, per aquesta onada de renovació.

Aprofitem l’ocasió i que el canvi no sigui només de noms.
Que sigui d’idees.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article