Ha mort l'empresari carni cassanenc Joan Cañigueral Isern

Societat, Economia

Ha mort l'empresari carni cassanenc Joan Cañigueral Isern
Ha mort l'empresari carni cassanenc Joan Cañigueral Isern

El president del grup carni Cañigueral, Joan Cañigueral Isern, ha mort aquest dimecres, als 86 anys d'edat, al seu domicili familiar a Cassà de la Selva. Joan Cañigueral va obrir la seva primera carnisseria en la dècada dels anys 40 i va començar a ser proveïdor d'altres carnisseries de Girona.

El 1969, al costat dels seus germans Joaquim i Càndid, va constituir l'empresa familiar que va donar origen a l'actual Grup Cañigueral, amb la qual es va obrir la sala d'especejament de Cassà de la Selva i es va adquirir una participació a la sala de sacrificis Frigorífics Costa Brava .

En anys successius, l'empresa va comprar la totalitat de Frigorífics Costa Brava i es van fundar i van adquirir noves companyies per completar la fabricació i comercialització de tota la gamma de productes carnis, fonamentalment centrades en el porcí.

"És el cas -afegeix una nota facilitada per l'empresa- d'Embotits Monter (1989), Coopecarn (2007), Far Pernils i Embotits (2016) i Frescos Delisano (2016). Aquest mateix any Joan Cañigueral va adquirir Fricafor (2016)".

El grup Cañigueral, propietari de Costa Brava Foods i amb una plantilla d'uns 3.400 treballadors, comercialitza els seus productes en més de 50 països i el 2016 va aconseguir una producció de 65.000 porcs setmanals, que en un 75% es va destinar a l'exportació.

La capella ardent s'instal·larà al tanatori dijous matí i tarda i el funeral tindrà lloc a l'església parroquial de Cassà de la Selva divendres, a les onze del matí.

Obituari

Joan Cañigueral era membre de la gran nissaga dels Cañigueral que té una gran arrelada a Cassà de la Selva. Xavier Carbó Cañigueral ha redactat el següent obituari de l'empresari cassanenc:

 

Joan Cañigueral Isern va néixer a Cassà de la Selva el dia 1 de gener de 1933. Fill de Joan Cañigueral Adrové (La Sénia, 14/08/1893 – Cassà de la Selva, 7/06/1965) i d’Assumpció Isern Borrell (Cassà de la Selva,(14/05/1894 – 29/10/1979). La seva llarga estada a can Català del Castell, casa de pagès del veïnat de Matamala, amb els pares i els seus germans: Josep Maria (fra Nicolau), Alfons, Vicenç, Matilde, Candi i Joaquim, va fer que el poble per identificar-los popularment els deia:”... són els de can Català”.

Enllestits els primers estudis al col·legi de La Salle del poble, el pare el va llogar  la carnisseria de l’oncle Frederic, can Déu del Firal, per ajudar-lo a desplomar gallines i pollastres i escorxar conills i, així, col·laborar en la migrada economia familiar. Més tard, acabat el servei militar, va trobar feina en una mena de supermercat de Platja d’Aro on, com deia ell, pràcticament va haver de fer de tot; especialment, però, li van encomanar l’atenció als clients. “Allò em va ensenyar –deia ell– a relacionar-me”. Tots els que hem conegut de prop a en Joan sabem fins a quin punt, aquest aprenentatge el va fer en grau d’excel·lència, com a qualitat que tothom li ha reconegut i admirat.

El dia  29 de setembre de 1958 es va casar amb Maria Teresa Puig Palahí, filla de Narcís Puig Berenguer, conegut com a hàbil negociant de bestiar, i de Rosita Palahí Riuró, que regentaven una carnisseria. Des del modest negoci familiar i del bon aprenentatge que hi aportà Joan, i com que la demanda augmentava i les perspectives semblaven bones, els esposos es van engrescar i van decidir embarcar-se en la indústria de la carn.

“Si el negoci, sortosament, ha estat pròsper, més ho ha estat –sempre repetia en Joan– més encara ho ha estat la nostra llar familiar que, en el decurs de la nostra vida matrimonial, s’ha vist alegrada i completada pels tres fills, Joan, Narcís i Montserrat amb les seves respectives parelles i fills, que ens atorgat el millor guardó: els nets.”

Avui dia, les empreses que va promoure Joan Cañigueral recorren àmplies zones i travessen moltes fronteres per fer arribar els seus productes als clients. Ell, tanmateix, del que estava més cofoi era que, en l’actualitat, més de dos mil treballadors i moltes famílies s’han pogut beneficiar d’aquest esforç i iniciativa.

Avui, dimecres, 3 de juliol de 2019, ha mort Joan Cañigueral Isern, a l’edat de 86 anys. Que en pau descansi!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article