La deslocalització provoca el tancament de la fàbrica Princesa de Cassà

Una quarentena de treballadors afectats per la decisió del grup Sans

La fàbrica tèxtil Princesa situada a la sortida del poble direcció a Llagostera és ben coneguda per moltíssima gent a Cassà. Gairebé tothom té algun familiar, amic o conegut que hi està o hi ha estat vinculat. Després de 25 anys d’activitat, el grup al qual pertany, Sans Branded Apparel ha comunicat als seus treballadors la notícia del tancament de la planta de Cassà, juntament amb la que encara mantenen oberta a Massanes.
Aquest tancament, gens inesperat pels treballadors de la fàbrica deixarà al carrer gairebé 40 persones, moltes de les quals portaven un grapat d’anys treballant a la fàbrica i els costa d’imaginar-se en una feina que no sigui aquesta.

Sans Branded Apparel, grup especialitzat en marques de roba interior ben conegudes com ara Abanderado, Princesa, Ocean o Unno, ha donat com a raons del tancament la competitivitat amb altres empreses del sector, per exemple les del sud-est asiàtic que tenen uns preus molt més baixos, i per això cal reduir costos de producció.

Segons fonts dels treballadors però, aquests motius no són rés més que una excusa per traslladar la producció a països en què la mà d’obra és més barata i així poder augmentar considerablement els beneficis. La data exacta del tancament encara no s’ha concretat però tothom dóna per fet que es farà abans de les vacances habituals del personal, que cada any són a l’agost.

Pel que fa a les indemnitzacions dels treballadors, l’empresa encara no ha fet cap oferta als treballadors des de l’anunci del tancament, en el moment de tancar la redacció de la revista. En l’última reducció de plantilla que hi va haver fa dos anys, es va pactar a última hora un acord d’indemnitzacions de 46 dies de sou per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats i prejubilacions per als majors de 52 anys. Quan s’ofereixi alguna proposta els representants sindicals començaran a negociar i si no s’arriba a cap acord, tenen previst realitzar algun tipus de mobilització per aconseguir-lo, ja que segons fonts sindicals, l’empresa no està en suspensió de pagaments ni molt menys, i que té prou solvència econòmica per afrontar-ho. De moment, han penjat dues pancartes a la tanca que envolta la fàbrica amb els lemes: «132 famílies al carrer gràcies a Abanderado, Princesa, Ocean i Unno» i «Les princeses volem un acomiadament digne i just».

Segons la portaveu del comitè d’empresa i membre d’UGT Núria Boada, l’ambient de treball durant els moments de més activitat de la planta era molt b
o. Durant els primers deu anys, hi havia uns 300 treballadors. A partir de mitjans anys noranta ja van començar les reduccions de plantilla i a partir d’aquí cada ha anat a pitjor. Valora el tancament negativament però hi afegeix que tampoc és bo continuar en aquest ambient tan cremat, en que «només estàs esperant el dia que et diguin: no tornis. És com un malalt amb respiració assistida, que saps que va aguantant però que el dia que desconnectin el respirador tot s’haurà acabat, no haurà estat cap sorpresa».

Un cop fort per als treballadors
Encara que la notícia del tancament no ha estat cap sorpresa pel personal, que ja feia temps que s’ho veia a venir, ha estat un cop fort, perquè la major part de la plantilla està formada per gent fixa que porta anys treballant a la fàbrica i ara deixaran d’ingressar un sou. Altres treballadors d’edat més avançada esperen poder-se beneficiar d’un pla que els satisfaci, una prejubilació justa.

La fàbrica Princesa a Cassà es va obrir el 1984. En aquell moment pertanyia al Grup Sans, que set anys més tard, el 1991, va ser absorbit per una de les multinacionals tèxtils més grans del món, la nord-americana Sara Lee Corporation, i va incorporar les marques Abanderado, Princesa, Ocean i Unno, juntament amb les que ja fabricava, com ara DIM, Lovable o Playtex. Dins de Sara Lee, el grup Sans va passar a dir-se Sans Branded Apparel. Al 2005, Sara Lee es va vendre la part de l’empresa que controlava el sector del tèxtil a tot Europa al fons de capital també nord-americà Sun Capital.
Enmig d’aquesta empresa tan gran, Sans Branded Apparel només era una petita part de la qual només s’esperaven beneficis com més grans millor.
A la fàbrica de Cassà ja fa temps que no es confeccionen peces de roba interior, des que als anys noranta la producció es va traslladar al Marroc. Les dues plantes que queden són de tintura i acabats i la de tallador.

L’Ajuntament entén que és un procés de deslocalització, en que l’empresa busca augmentar els beneficis. Segons el consistori, no és un procediment adequat però és el que fan la majoria d’empreses. La regidora de desenvolupament econòmic, Helga Nuell ha explicat que l’Ajuntament s’ha ofert als representats del comitè per ajudar-los en la negociació i s’han compromès a controlar tot el procés del pla social i l’empresa de recol·locació.
El tancament de la Princesa sap greu a molts cassanencs, ja que durant tota la història de la fàbrica hi ha hagut molta gent que hi ha col·laborat, no només la que ha treballat a la planta sinó també indirectament des de casa, podríem dir que aquest tancament gairebé és com el final d’un mite del tèxtil a Cassà.

Text i fotos: Eduard Salvadó

Comentaris

Anna Cassà de la Selva
4.

Jo trobo que quan fan les coses, nomes miren per ells i no miren per la gent del poble. tot els actes que abans es feien eren molt millors, sobretot els actes infantils.
A part, ja no es passa cap tipus d'informació, per exemple quan es va fer lo del carnaval, no hi havia cap paper informatiu on digues ni quin dia es feia ni res.
Com aixo moltes altres coses.

isabel Cassà de la Selva
3.

montse aixo de las escobrerias ya no es tindria que demana lo logic es paga semestralmen,aquets prepotens es pensan que la gent som ton tos te cobran 4 impostos de cop i res ni una carta per que ten recordis i tigis previcio,molta gent no esta per paga tot de cop i el mes que ve altre cop, crec que cobran els veicles i el juliol la contribuccio crec que es aixi,apa tot comprimit,yo crec que aixo no pot sorti be i mes el tems que esten,el any te 12 mesos no tenan perque cobra els 6 primes mesos tot,no tenen en compte la situacio de las persona

MONTSE Cassà de la Selva
2.

ISABEL, jo vaig anar a l'ajuntament a signar un document per sol.licitar pagar en 2 vegades les escombreries, dons m'ho han cobrat tot de cop. Anava millor pagar-ho en 2 vegades. Ja veus que no funciona.

isabel Cassà de la Selva
1.

tot i votan els amics i familiars del actual equip de gobern com es pot veure els primes dias no tenan suficiens vots a favor,ara es el poble que vota i realment es nota,si el poble no els va voler al ayuntament en el seu moment ara menos,ens treuan serveis i apujan impostos,dic aixo perque aquet mes me cobran las escombrerias per tot any, el clavagueram i entrada de veicles,vaig saber que era aixo perque preguntan al ayuntament el funcionari em diu señora si te domiciliat els rebuts no li arribara cap carta infomativa escolti la radio si vol teni informacio dels impostos.mol ve els proxims rebuts els retornare i que me reclamin per escrit es la unica manera de saber el que ting de pagar ya que no escolto la radio li vaig contesta,ell em va contesta tot el poblle tindria que fe el mateix i vaig veura la cara de aquell bon home que yo no era la unica queixa que tenia.si algu del equip de gobernt me vol di perque ens pujen els impostos i no podan porta una carta diguen el concepta de lo que ting de paga crec que tots els cassanecs es merexem un tracte millor.

Comenta aquest article