Setze mil euros menys

Periodista

Sóc periodista si bé només n'exerceixo a mitja jornada. Fa 15 anys que sóc director de Llumiguia i a partir d'ara també portaré el timó del cassadigital.cat. M'apassiona la fotografia i el meu poble, Cassà. Potser per això m'agrada donar suport a totes els entitats que puc...

Veig aquests dies que es parla abastament de la cavalcada de Reis en aquest mateix fòrum i en dues línies que considero que obren un interessant debat.

Per una banda tenim el pressupost que s’hi ha dedicat i la qualitat general de tot l’esdeveniment.
Com que ja fa anys que hi participo puc assegurar que és cert que hi ha hagut una davallada d’espectacles que acompanyen la cavalcada, però també és cert que així ens hem estalviat prop de 16.

Veig aquests dies que es parla abastament de la cavalcada de Reis en aquest mateix fòrum i en dues línies que considero que obren un interessant debat.

Per una banda tenim el pressupost que s’hi ha dedicat i la qualitat general de tot l’esdeveniment.
Com que ja fa anys que hi participo puc assegurar que és cert que hi ha hagut una davallada d’espectacles que acompanyen la cavalcada, però també és cert que així ens hem estalviat prop de 16.000 euros, com en va assegurar i mostrar el regidor Xavier Romero. I ens els hem estalviat tots els cassanencs (no només l’Ajuntament com s’acostuma a dir). I això ha provocat que la mainada hagi sortit desencisada de la cavalcada? Jo no ho crec. Per a ells l’interès és veure els Reis i això ho aconsegueixen sense problemes.
No ha estat una cavalcada com la de Girona? És clar que no, però cada poble fa la seva i crec que la mainada ha de veure la del seu poble, i no la que agrada més als seus pares.

La il•lusió i la parafernàlia que acompanyen aquesta festa ha estat semblant i segurament que molts pensen que l’estalvi ha estat ben fet i s’ha aconseguit una bona cavalcada sense gastar diners en activitats que normalment protagonitzaven gent de fora de Cassà (i tinguem en compte que els del poble ho fan tot desinteressadament).

Una altra cosa és el control de la mainada que poden tirar-se sota els caminois a la recerca de caramels. Fa uns anys es parlava del perill que un caramel tirat de la carrossa podés treure un ull a algú; i es van prendre mesures per evitar-ho.
Després es va comentar el perill de les torxes, que cremessin algun vianant (i a Girona es va cremar una carrossa uns anys enrere) i també es van prendre mesures preventives.

Ara el problema és que els nens (i algunes mares) van massa rera els caramels potser perquè els sorprèn que es regalin els dolços i volen aprofitar l’ocasió. Crec que aquí el que ha d’intervenir és l’educació de tots plegats i la tasca educativa que s’ha de fer des de tots els sectors per fer entendre el sentit de la festa que no és pas el de recollir caramels per tot l’any.

Cal evitar que la gent vagi amb bosses de plàstic a recollir els caramels i potser caldrà posar control en la manera com es donen. Caldrà retornar a com es feia fa uns anys que no es llançaven sinó que es repartien a mà? És una opció... és qüestió de valorar-ho i actuar de la manera que es consideri més adequada.

Però una cosa que ha fallat enguany ha estat l’organització prèvia de la cavalcada, ja que no hi ha hagut reunions de preparació que potser haurien alertat d’aquest problema i haurien arbitrat solucions prou bones.