Dotze tigres de paper

 Pel seu interès, reproduïm aquest article del periodista Salvador Cot publicat l'1 d'agost passat al digital El Món. Ens parla de la recent decisió del Tribunal Constitucional de deixar sense efecte els acords del darrer ple del Parlament de Catalunya, en el que va aprovar les conclusions de la comissió del Procés Constituent.

Si voleu ampliar informació, en els següents enllaços hi trobareu:
- La resolució del Tribunal Constitucional
- Les conclusions de la comissió del Procés Constituent


DOTZE TIGRES DE PAPER

Podrien haver apuntat directament contra Carme Forcadell i no ho han fet. Es miri com es miri, aquest és el primer gest de feblesa -clar i explícit- de l'estat espanyol des que va ser incapaç d'impedir la consulta del 9N. Això vol dir, clarament, que l'estratègia de Madrid passa per evitar l'enfrontament directe amb els líders polítics del procés per por de generar una reacció popular inassumible. L'estat es veu obligat a actuar de forma indirecta, intimidat per la potència i el volum de les mobilitzacions massives que s'han produït a Catalunya des de l'any 2012. En termes maoistes, el Tribunal Constitucional no passa de ser un tigre de paper.

La conseqüència d'aplicar aquest gradualisme, des del punt de vista internacional, és que destaca la fortalesa i la legitimitat de les institucions catalanes, en detriment de la façana madrilenya, en aparença tan mineral. Els dotze delegats del PP i el PSOE que componen el Tribunal Constitucional no tenen ni el prestigi ni la legitimitat democràtica per contraposar-se al mandat democràtic de les urnes. Un parlament és alguna cosa més que un grapat d'espavilats que han aconseguit un bon sou a còpia de ser dòcils als aparells de les organitzacions que els han cooptat.

En definitiva, al final l'estratègia de Junts pel Sí ha resultat ser efectiva. Carme Forcadell té un valor polític superior al de qualsevol candidat de partit. El compte enrere comença amb una victòria. Parcial, d'acord, però inequívoca.