Per la dignitat d'un poble

El dilluns 2 d'octubre ens vam trobar al polivalent d'Aiguaviva per donar suport als companys de tots els pobles que l'1 d'octubre van patir agressions. Vam compartir les experiències, les desagradables i les positives, i vam agafar forces pels propers dies, en els que potser caldrà seguir protegint les nostres institucions i els nostres representants polítics.

Aquest és el manifest que es va llegir:


Els qui som aquí, som poble. I som gent digna.

Som gent d’Aiguaviva, de Bescanó, de Bordils, Canet, Cassà, Celrà, Cervià, Flaçà, Fornells, de Girona.

Vivim a Juià, a Llagostera, a Llambilles, a Medinyà, a Quart o a Salt.

Som veïns de Sant Gregori, de Sant Joan de Mollet o de Sant Jordi Desvalls.

Votem a Sant Julià, a Sarrià o a Vilablareix. Som de la Selva, de l’Empordà o la Garrotxa. D’Osona o de la Terra Alta.

Som ciutadans catalans.

Aquestes darreres setmanes hem vist com han intentat trepitjar els nostres drets socials i polítics. Han volgut arrabassar-nos, sense sortir-se’n, el dret d’opinió, de manifestació, de reunió, d’accés a la informació.

Potser l’Estat espanyol estava convençut que així doblegaria la nostra voluntat de ser i de voler ser. Ni se n’ha sortit ni se’n sortirà. Tan poc ens coneixen?

Ahir, aquest mateix Estat arremetia contra els ciutadans amb una violència repugnant i injustificable.

Els que l’heu viscuda directament, ho sabeu: gent d’Aiguaviva, de Girona, de Sant Julià, de la Tallada... de tants pobles i ciutats del nostre país. Hem plorat com vosaltres i com vosaltres estem emocionats, colpits, indignats. El vostre patiment l’hem fet nostre. Feu vostra, si us plau, la nostra solidaritat.

La revolució dels somriures, a cops de porra, de vexació i d’insult, ha fet una metamorfosi. Esdevé la revolució de la dignitat d’un poble, del poble.

Quina determinació i quina fermesa en aquesta resistència civil!. Quant de coratge i valentia de tantíssima gent gran, de tantíssima gent jove que protegia la gent gran!. Quanta ignomínia en l’exercici de la força davant gent desarmada que aixecava les mans!

No ho oblidarem. Per respecte als ferits. Per respecte als que han estat, hem estat, colpits en veure la duresa, l’autoritarisme, el menyspreu, la ràbia d’un estat que, sentint-se en perill, carrega contra els ciutadans que hauria de protegir, si se’ls sentís seus.

No ho oblidarem. Per respecte a nosaltres mateixos. Perquè no ens cap al cap. Perquè la violència no ha estat mai ni enlloc una solució política a res. Perquè ens volen agenollats i sotmesos i nosaltres ens hem posat dempeus. Un a un. Tots.

No oblidarem el que ens heu fet. Ni el que hem fet, el qu hem aconseguit, nosaltres. No oblidarem els Mossos, emocionats i impotents per defensar-nos. No oblidarem els Bombers, fent-nos d’escut, al nostre costat i amb nosaltres. Tampoc no oblidarem la tasca titànica i complexa dels membres de les meses, dels responsables de l’administració, de les institucions, dels advocats, dels pagesos, de tots els voluntaris que, discretament, han posat el seu gra de sorra.

No oblidarem la solidaritat que hem rebut dels observadors internacionals, de ciutadans que s’han expressat en alguns punts de l’Estat i d’Europa, dels Suso de Toro i els Cotarelo que han acompassat el seu batec al nostre.

No oblidarem la dignitat de tots i cadascun dels vots emesos.

No ho oblidarem i teniu, tots, la nostra gratitud eterna.

Tampoc no oblidarem el silenci, el silenci dens, fosc, incomprensible i injustificable de gent d’aquí i de gent d’allà. Aquests silencis punyents, d’arestes fines que tant ens han ferit.

No ho oblidarem. Mai.

No ens podeu arrabassar la memòria, ni la voluntat com no ho heu pogut fer ni segrestar-nos la llengua catalana. Ara, ho sentiu?, parlem molts idiomes, hem nascut a molts racons del mon i hem coincidit aquí i aquí bastirem, sobre la vostra vergonya, sobre la nostra dignitat, el nostre futur.

Aiguaviva ha canviat el nom de la plaça de la Constitució pel de l plaça 1 d’octubre. Bravo!. La força dels símbols també és nostra. Aquest 1 d’octubre hem reeixit en defensar els nostres valors democràtics. Tenim al davant, des d’aquest 1 d’octubre, una pàgina en blanc, no escrita. Servant el record, ens vacunem davant noves barbàries que cap bandera no pot justificar.

Som el poble i estem dempeus. Exercim el dret d’autodeterminació. Escriurem i construirem el futur sumant les nostres voluntats, sumant les nostres mans i el nostre esforç sobre els fonaments d’aquesta dignitat nacional i d’aquesta dignitat personal de la que ens hem revestit.

A tots, a totes, moltes, moltes, moltes gràcies!Aiguaviva, 2 d’octubre de 2017