Aquest cap de setmana la Fira del Tap i del Suro

S'inaugura dissabte al migdia

Política, Societat, Economia, Lleure i festes, Cultura, Entitat

El president del Parlament, Rogert Torrent, va inaugurar la Fira del tap de l'any passat
El president del Parlament, Rogert Torrent, va inaugurar la Fira del tap de l'any passat

Aquest cap de setmana Cassà celebra la tercera edicio de la Fira del tap i del suro que serà inaugurada dissabte al migdia per  Martí Vallès, alcalde en funcions de Cassà de la Selva i  Josep Polanco, director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement, que substituirà el president de la Generalutat, Quim Torra que finalment no podrà ser a la fira de Cassà

Les protagonistes de l’edició d’enguany de la Fira del Tap i el Suro són les dones que han treballat i treballen a la indústria surera. Definir “El treball de la dona al món del suro” és l’eix argumental. Aquest eix serà visible i present en la majoria d’activitats programades en el marc de la fira.

I és que durant les últimes dècades del segle XIX les dones van anar entrant progressivament a les fàbriques de suro. La mecanització del sector va trobar en les dones una força de treball més econòmica i subjugada que els operaris masculins, i ben aviat van arribar a representar percentatges molt notables del total de treballadors fabrils. L’any 1914, per exemple, les 6 fàbriques que hi havia a Cassà de la Selva ocupaven un total de 112 dones i 114 homes. Dedicades primer als processos de triatge, a treballar màquines d’esmeril o amb ‘metralladores’ i a diverses feines auxiliars –a la fàbrica però també molt habitualment a casa- les dones van entrar amb el temps a les oficines de les fàbriques i modernament als laboratoris. Es tracta d’un treball que sovint no era prou reconegut i va passar desapercebut en el sentit que ha estat una mà d’obra invisible que es parla de progrés econòmic. Per tant, és de justícia reclamar el paper que va tenir en el desenvolupament de la indústria surotapera tan arrelada a Cassà de la Selva.

Per això, en aquesta tercera edició, se’ls vol retre un merescut homenatge a totes les dones que han treballat al llarg dels anys a la indústria surotapera. Amb el seu treball, aquestes dones han contribuït al progrés de l’economia local i del territori, i també de l’economia familiar, ja que moltes d’elles compaginaven la feina a la fàbrica amb la feina de casa.

Per aquest motiu, s’inaugurarà una exposició dedicada a elles amb el títol “Dones i suro: Treball i societat”, es faran diferents xerrades sobre el paper de les dones com ara la conferència de Pep Espadalé i Àngela Martí sobre ‘Dones del suro: les vides de la fàbrica a la llar’ i se’ls farà un homenatge públic, amb la participació de totes elles en reconeixement a la seva feina, el diumenge, 2 de juny, a les 18.30h amb l'Honorable Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Els objectius de la Fira del Tap i el Suro

L’objectiu de la Fira és crear un marc que serveixi per difondre el patrimoni, la història, la vida social i tots aquells aspectes vinculats a la indústria del tap de suro. Les suredes de les Gavarres no només han estat un espai natural de gran valor, sinó que encara produeixen una part de la matèria primera que serveix per a l’elaboració de taps de vi, cava o xampany, sobretot a Cassà i a Palafrugell. La vida dels tapers d’abans no es reduïa només a treballar, també hi havia temps per anar a fer un xic-xec, a cacera, a buscar bolets, a cantar a les tavernes...

La Fira del Tap i el Suro dedica un cap de setmana ple d’activitats a reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer i taper de Cassà i de l’entorn, un sector que té l’honor, amb els seus taps, de ser present a les millors bodegues, cellers o taules dels restaurants més exclusius del món.

En aquesta edició s’ha incorporat la paraula ‘suro’ al nom de la fira per tal d’incidir en el teixit empresarial de Cassà, on la indústria de fabricació de taps té un pes específic rellevant per a l’economia local, per tal de reforçar la identitat i posicionar Cassà com a municipi surotaper, donar a conèixer la tradició de Cassà en la fabricació de taps de suro, posar en valor el tap de suro davant d’altres materials que s’utilitzen per fer taps i reforçar la relació del tap de suro amb el món del vi i els vins escumosos.

Programació destacada

Demostració de la pela del suro amb un tast de l’esmorzar de peladors.

Demostració d’antic ofici de taper: llescar, picar la barrina, fer cap nets, triar, comptar...

Beure a galet i amb porró amb Carles Xuriguera i Salvador Garcia Arbós

Tast de vins de les Gavarres amb productes de ‘Girona Excel·lent’

Xic-xec sopar dels vells tapers i cançó de rtaverna amb els Trefins

Tast d’escumosos del segell ‘Corpinat’: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo...

Tertúlia amb Josep Roca i Damien Champy, president de la Coopérative Les Crayèr

La inauguració oficial de la Fira del Tap i el Suro tindrà lloc el dissabte, dia 1 de juny, a les 12 del migdia a la plaça de la Coma

Podeu consultar la programació completa (www.firadeltap.cat).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article