Engega la tercera edició de la Fira del Tap i el Suro, que té com a protagonistes les dones

Martí Vallès i Josep Polanco han inaugurat el certamen

Política, Societat, Economia, Lleure i festes, Cultura, Entitat

Inauguració de la fira
Inauguració de la fira

Aquest dissabte al matí s’ha inaugurat oficialment la 3a edició de la Fira del Tap i el Suro, que tindrà lloc durant aquest cap de setmana a Cassà de la Selva.

L’acte de presentació ha anat a càrrec de l’alcalde en funcions de Cassà de la Selva, Martí Vallès, i el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Girona, Josep Polanco.

Vallès ha remarcat la gran tasca de les empreses sureres: “hem de reivindicar el passat, el present i el futur de les empreses sureres del nostre poble i del nostre territori, per això, amb aquesta Fira del Tap i el Suro volem mostrar el nostre suport a les empreses i a la tradició del món surer”.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Girona, Josep Polanco, ha parlat de la importància del paper de la dona en el món de la indústria surera i ha posat de manifest la importància de la indústria surera a Cassà de la Selva”

Les dones, les protagonistes de la Fira del Tap i el Suro

Les protagonistes de l’edició d’enguany de la Fira del Tap i el Suro són les dones que han treballat i treballen a la indústria surera. Definir “El treball de la dona al món del suro” és l’eix argumental. Aquest eix serà visible i present en la majoria d’activitats programades en el marc de la fira, ja que amb el seu treball, aquestes dones han contribuït al progrés de l’economia local i del territori, i també de l’economia familiar, ja que moltes d’elles compaginaven la feina a la fàbrica amb la feina de casa.

Per aquest motiu, ahir divendres, es va inaugurar una exposició dedicada a elles amb el títol “Dones i suro: Treball i societat”, es faran diferents xerrades sobre el paper de les dones com ara la conferència de Pep Espadalé i Àngela Martí sobre ‘Dones del suro: les vides de la fàbrica a la llar’ i se’ls farà un homenatge públic, amb la participació de totes elles en reconeixement a la seva feina, demà diumnge, 2 de juny, a les 18.30h amb la consellera Teresa Jordà.

Tertúlia amb Josep Roca, Damien Champy i Alexandre Marcoult

Un dels plats forts d’aquest dissabte ha estat la tertúlia amb Josep Roca, Damien Champy i Alexandre Marcoult, sobre la regió francesa de la Champagne-Ardenne i la seva relació amb Cassà. L’acte ha estat moderat per Joan Puig, director General del grup Oller.

A banda, aquest dissabte a la tarda també hi ha programada un cara a cara sobre ‘dirigir una empresa surera’, amb Anna Serra, directora general de Manuel Serra i Alícia de María, directora general de De Maria Taps.

Els objectius de la Fira del Tap i el Suro

L’objectiu de la Fira és crear un marc que serveixi per difondre el patrimoni, la història, la vida social i tots aquells aspectes vinculats a la indústria del tap de suro. Les suredes de les Gavarres no només han estat un espai natural de gran valor, sinó que encara produeixen una part de la matèria primera que serveix per a l’elaboració de taps de vi, cava o xampany, sobretot a Cassà i a Palafrugell. La vida dels tapers d’abans no es reduïa només a treballar, també hi havia temps per anar a fer un xic-xec, a cacera, a buscar bolets, a cantar a les tavernes...

La Fira del Tap i el Suro dedica un cap de setmana ple d’activitats a reivindicar el passat, el present i, sobretot, el futur del món surer i taper de Cassà i de l’entorn, un sector que té l’honor, amb els seus taps, de ser present a les millors bodegues, cellers o taules dels restaurants més exclusius del món.

En aquesta edició s’ha incorporat la paraula ‘suro’ al nom de la fira per tal d’incidir en el teixit empresarial de Cassà, on la indústria de fabricació de taps té un pes específic rellevant per a l’economia local, per tal de reforçar la identitat i posicionar Cassà com a municipi surotaper, donar a conèixer la tradició de Cassà en la fabricació de taps de suro, posar en valor el tap de suro davant d’altres materials que s’utilitzen per fer taps i reforçar la relació del tap de suro amb el món del vi i els vins escumosos.

Una de les novetats d’enguany ha estat l’espai dels Petits Taps, a la plaça Petita, amb activitats per a la mainada.

 

Engega la tercera edició de la Fira del Tap i el Suro, que té com a protagonistes les dones
La gastronomia, en la vetllada de divendres
Engega la tercera edició de la Fira del Tap i el Suro, que té com a protagonistes les dones
Visites a les fàbriques de taps
Taula rodona sobre el suro, amb Josep Roica
Els panxuts, interpretant cançons de taverna
Demostracions de l'ofici de taper
Taula rodona sobre el suro
Engega la tercera edició de la Fira del Tap i el Suro, que té com a protagonistes les dones

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article