Vuitanta anys després, les restes del Soldat Desconegut descansen al cementiri municipal

Després de ser exhumat del camí de Cal Porrer Vell l’any 2017 gràcies al Pla de fosses, el Soldat Desconegut ha estat enterrat avui en un nínxol del cementiri, en una cerimònia presidida per la consellera de Justícia Ester Capella. El poble de Cassà ha pogut dir adéu a una de les icones del municipi, un tinent de l’exèrcit republicà assassinat d’un tret al cap el 3 o el 4 de febrer de l’any 1939 en el context de la Guerra Civil.

Política, Societat, Cultura, Entitat

Vuitanta anys després, les restes del Soldat Desconegut descansen al cementiri municipal
Vuitanta anys després, les restes del Soldat Desconegut descansen al cementiri municipal

La llegenda del Soldat Desconegut ha tingut nombrosos capítols al llarg dels darrers 80 anys al poble de Cassà. Moltes són les versions, històries, relats i teories que van sorgir arran del seu orígen i la seva mort, essent un heroi de guerra, una víctima de la Guerra Civil.

Els informes arqueològics van determinar que es tractava d'un oficial, un tinent republicà que es va quedar al territori i va morir d'un tret al cap, per l'esquena, coincidint amb la retirada republicana i l'avançament de l'exèrcit rebel. És, però, una història encara amb alguns misteris indesxifrables del tot després de tantes dècades.

Avui aquesta història ha tocat al seu final, i el poble ha donat un comiat digne a una icona de la qual no se n'ha pogut descobrir la identitat. Els encreuaments genètics derivats de l'exhumació no ho han permès.

2017: la llegenda es corrobora i les restes del Soldat Desconegut apareixen

L’any 2017 la Llei de fosses va autoritzar l'exhumació del cadàver i es van trobar les seves restes, confirmant així l’existència d’aquest individu, que molts posaven en dubte, tot i alguns testimoniatges. Després de la seva exhumació, es van trobar restes d'un oficial republicà que havia mort d'un tret al cap, el febrer de l'any 39. Avui, en una cerimònia presidida per la consellera de Justícia Ester Capella, el Soldat Desconegut ha estat enterrat en un nínxol del cementiri municipal, tal i com està estipulat a la Llei de Fosses, que conclou que “les restes de les persones que no siguin reclamades ni identificades han de ser inhumades en el cementiri corresponent al terme municipal om es van trobar”.

Ni Pavel Antos, ni Josip Mufic
L'any 2014, dues famílies es van posar en contacte amb lAjuntament de Cassà per reclamar les restes del soldat. Es podia tractar del brigadista txec Pavel Antos o del croat Josip Mufic. Familiars d'aquests dos homes van entregar les seves mostres d'ADN per esbrinar si estava enterrat al camí de Cal Porrer, però després del creuament de dades genètiques, el resultat va ser negatiu. Per tant, el Soldat Desconegut segueix sent un misteri per que fa a la seva identitat, però la seva llegenda ja ha quedat per sempre en la memòria dels cassanencs.

Martí Vallès, alcalde del poble, ha recordat que "la tomba ha estat respectada per totes les generacions al municipi. És una icona més del nostre poble. Estem orgullosos d’haver contribuit en aquesta iniciativa tan justa com es la Llei de fosses. Ara, el Soldat Desconegut té un comiat digne". El batlle també ha tingut un record per al conseller Raül Romeva, que va ser present en els inicis de l'exhumació.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha conclòs que "aquests actes de memòria ens honoren com a país i ens dignifiquen. Obrim foses per tancar ferides. Catalunya compta amb més de 500 fosses, més de 20.000 persones sense identificar. El Govern té el deure de dignificar aquestes víctimes i als seus familiars". 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article