Esquerra Cassà, disposada a dialogar fins a l'últim moment

ERC posa com a línia vermella que el PSC no entri a l'equip de govern de l'Ajuntament de Cassà

Política, Societat, Esports, Economia, Lleure i festes, Cultura, Entitat

Martí Vallès, candidat d'ERC en el moment del votació del dia 26 de maig
Martí Vallès, candidat d'ERC en el moment del votació del dia 26 de maig

Esquerra Cassà ha emès un comunicat en el que explica el desenvolupament de les negociacions per al govern municipal després de les eleccons del dia 26 de maig i manté la seva oferta de diàleg fins al dissabte abans del ple de proclamació del nou alcalde de Cassà.

El comunicat diu el següent:

"Una de les principals línies de treball d’aquesta legislatura ha estat la millora de la transparència de l’Ajuntament de Cassà, a tal efecte, i com hem fet sempre, posem a disposició de la ciutadania totes les accions dutes a terme un cop finalitzades les eleccions municipals del passat 26 de maig, per tal que tothom en tingui coneixement i cadascú en pugui treure les seves conclusions.

D’entrada volem constatar el manteniment de l’oferta d’Esquerra Cassà per dialogar i pactar amb tots els grups polítics de l’ajuntament i concretament d’arribar a consensos amplis, oferta que malgrat que entenem que Junts per Cassà i el PSC hagin firmat un acord, per part nostra segueix sobre la taula, i així serà fins el dia 15 de juny, amb els quals no tenim cap mena d’impediment per seguir parlant i dialogant amb tots aquells que estiguin disposats a fer-ho.

1- Després del resultat de les eleccions municipals, el dilluns 27 al vespre ens vam reunir els membres de la candidatura i la secció local d’Esquerra Cassà per consensuar una posició i dinàmica de treball. Vam acordar obrir diàleg amb tots els grups i plantejar-los a tots una proposta de govern en minoria d’Esquerra (perquè ja vam dir que no pactaríem amb el PSC) on s’incrementava la participació i òbviament el poder de tots els grups.

Al mateix temps, des d’ERC teníem una cosa clara:  que tant en campanya com després havíem dit clarament que no estàvem ni estem disposats a compartir govern amb el PSC, ni arribar a un pacte per l’alcaldia amb aquest partit, per motius obvis, ja que no podem viure aliens a la situació política actual i per respecte als nostres companys i companyes a la presó o a l’exili.

2- Dimarts 28 a les 17:00 ens vam reunir amb els representants del PSC. I el dimecres 29 a les 18:00 amb els representants de Junts per Cassà.

En ambdues reunions, vam expressar i explicar exactament el mateix a tots dos grups: primer la voluntat de diàleg i eines per afavorir la representació i participació de tots els grups que s’han dut a terme durant la legislatura i en segon lloc, la capacitat d’arribar a consensos, en aquest cas posant d’exemple que en totes les propostes que s’han dut a ple els darrers quatre anys més de la meitat s’han aprovat per unanimitat d’ERC i PdeCat, la resta s’han abstingut el representants del PdeCAT i només 6 hi ha votat en contra.

Finalment expressàvem la voluntat de fer-los arribar una proposta concreta d’organització municipal, en la qual es plasmés com s’havia d’articular aquesta necessària i major participació política de tots els grups en l’Ajuntament a partir del 15 de juny.

En el cas del PSC, la reunió va durar una hora i tres quarts, en la qual es va repassar i debatre l’actualitat de diversos aspectes del municipi, i vam acabar la trobada emplaçant-nos a traslladar-los una proposta concreta la propera setmana.

Pel que fa a Junts per Cassà, els seus representants van plantejar la possibilitat d’una alcaldia compartida, proposta a la qual nosaltres els vam contestar que estàvem oberts a parlar-ne, que concretessin la seva proposta al mateix temps que nosaltres també concretaríem i desenvoluparíem la nostra proposta per tal de poder-ne seguir parlant.

Finalment amb els representants de Junts per Cassà, vam pactar, amb l’objectiu de poder treballar amb calma i amb un bon ambient de treball no fer comunicats informatius per tal de poder treballar millor.

3- Després d’aquestes dues primeres trobades, vam elaborar una proposta programàtica i organitzativa per la propera legislatura a la l’Ajuntament de Cassà. Proposta que vam validar entre tots els regidors del grup d’Esquerra, entenent-la com a punt de partida per iniciar el treball per consensuar-la entre els diversos grups polítics, i per tant una proposta oberta i subjecte a canvis, que abans de tancar caldria que l’assemblea d’Esquerra Cassà validés.

Es tractava d’una proposta de 7 pàgines en la qual la primera part parlava de les principals accions a desenvolupar, concretades en 74 principals línies de treball, ja que no entenem parlar de l’organització d’un govern municipal, si no és per concretar per a què volem governar i quines millores i projectes volem tirar endavant.

I en la segona part es proposava una proposta d’organització municipal, en la qual es proposava un govern amb minoria d’ERC, amb més participació dels regidors de Junts per Cassà i el regidor del PSC, i que calgués en tot moment el consens de com a mínim 2 dels 3 grups per tirar endavant qualsevol proposta. Podeu ampliar la informació al respecte d’aquesta proposta al següent enllaç: http://locals.esquerra.cat/cassa/article/99537/comunicat-derc-cassa-sobre-les-negociacions-i-converses-mantingudes-amb-els-diferents-grup

4- Dilluns 3 juny ens vam trobar amb els representants del grup socialista. I el dimarts 4 de juny ens vam trobar amb els representats del grup de Junts per Cassà a les 18:00.

En aquestes dues trobades, vam traslladar als dos grups exactament la mateixa proposta.

La reunió amb el PSC es van repassar les principals propostes programàtiques i també la proposta organitzativa. Els seus representants ens van comentar que havien de parlar i debatre amb els membres de la seva candidatura i els responsables a nivell provincial del PSC, i que ens emplaçàvem a trobar-nos per seguir-ne parlant.

Des d’Esquerra Cassà volem reiterar que la nostra proposta no oferia cap càrrec de govern, ni demanava el suport del PSC a la investidura, la proposta plantejava sistemes per incrementar la participació de tots els grups tant del PSC com de Junts per Cassà (i òbviament amb una major participació d’aquest últim entenent els resultats de les eleccions). Desmentint per tant algunes informacions falses, en cap moment vam oferir res al PSC a canvi de res, perquè bàsicament, com a guanyadors de les eleccions, no necessitàvem ni volem el seu vot a favor del nostre candidat. Com a força més votada en cas que cada grup votés al seu candidat el dia 15 de juny l’alcaldia correspondria al grup d’Esquerra Cassà en tenir el major nombre de vots.

En la reunió amb Junts per Cassà, vam plantejar de nou la mateixa proposta que al PSC, remarcant el fet que es tractava d’una proposta oberta, subjecte a totes les propostes i modificacions que es consideressin i poguéssim consensuar amb Junts per Cassà, entenent-los com un actor transcendental i imprescindible d’acord amb el resultat de les eleccions.

Els representants de Junts per Cassà no van portar cap proposta concreta sobre la taula, després d’exposar-los la nostra proposta, responent que ells creien que venien a parlar de compartir l’alcaldia, al qual els responem que estem disposats a parlar-ne,  que concretin la seva proposta per tal de poder-la debatre i veure en quins termes la plantegen per tal de poder seguir avançant amb les negociacions.

Al mateix temps des de Junts per Cassà també es va exposar, sobre la proposta presentada per part nostra, la necessitat que els membres de Junts per Cassà disposessin d’una major “visualització”, demanda a la qual des d’Esquerra vam respondre que estàvem disposats a buscar les fórmules i solucions necessàries per arribar a un acord entre els dos grups.

Vam acordar de nou silenci comunicatiu per tal de poder treballar amb la discreció i tranquil·litat necessàries que requereix un tema com aquest.

5- Dijous al matí, el Sr. Marià Montsuñer, envia un missatge de veu per whatsapp al nostre cap de llista expressant que degut a unes suposades crítiques de l’entorn i els regidors d’ERC cap a la seva persona feia impossible arribar a cap mena d’acord.

6- Divendres a mig matí, el senyor Robert Mundet, envia un missatge de text per whatsapp a en Martí Vallès comunicant-li que han arribat a un acord i l’han signat amb el Partit dels Socialistes i que el faran públic aquell mateix dia.

Acte seguit, vam traslladar al representant de Junts per Cassà la nostra disposició per seguir dialogant amb la voluntat d’arribar a algun tipus d’acord, i que també estàvem a l’espera de la concreció de la seva hipotètica resposta. Fins al moment no hem rebut cap comunicació més al respecte.

7- El mateix divendres 7 a les 18:30 els representants de Junts per Catalunya i el PSC presenten a Girona el pacte de govern firmat, amb la qual cosa certifiquem la ruptura del diàleg per part d’aquests dos grups. 

8- Malgrat tot, tal com hem explicat a l’inici del comunicat, des del grup d’Esquerra Cassà, seguim disposats a parlar i dialogar de tot, entenent que fins el dia 15 de juny disposem de temps per fer-ho, amb la única línia vermella que és no incloure al PSC a l’equip de govern, o demanar el seu suport per l’alcaldia.

En conclusió, entenem lícita la voluntat de qualsevol dels grups a governar i ostentar l’alcaldia del municipi, però en cap cas es pot utilitzar com a pretext una suposada manca de diàleg per part d’Esquerra Cassà, fins l’últim moment reafirmem la nostra voluntat de seguir dialogant, contrastar i negociar al respecte de propostes concretes que es puguin formular, i que de moment únicament el nostre grup ha posat sobre la taula.

Comentaris

Jordi
Es evident que ERC Cassà no està legitimat per demonitzar a qui pacti amb el PSC, mantenint un alcalde independentista, com a Cassà, quan ERC pacta per exemple a Platja d'Aro amb el PSC, i per a treure un alcalde de JxCat, posant un alcalde del PSC. A més, per el que s'ha dit, l'acord sols és per temes de poble i en temes de nació, cadascú votarà diferent. Per tant cap renuncia a cap principi. Si dos no es posen d'acord cal mirar quines eren les posicions de partida de les dues parts.
En resposta a Jordi
anònim Cassà
8.

Ni Erc x Cassà, ni Junts per Cassà, repeteixo, cap acord és justificable, ni a Cassà ni a Platja d'Aro,
I l'acord és tant incongruent que dubto molt de la seva durabilitat, ni que arribi a bon port...

anonim
Ben bé aquestes darreres eleccions han donat molt de que parlar, i sempre tindrem dues versions que segons les nostres percepcions ens creurem més o menys, però el problema rau, indepentment dels acords fets a altres poblacions, en què cap acord de govern és justificable amb un partit polític que manté acusacions i tota la repressió contra la gent que va fer possible l'1 d'octubre, des del suprem fins al jutjat no. 13, passant per l'Audiència nacional, si realment creiem que aquesta nostra lluita és real i desitgem la República catalana.
I ara, em preocupa que al capdavant del poble hi haurà un partit que ben bé podria tenir el lema de grouxo “estos son mis principios, pero si no le gustan tengo otros”, però és el que ens hem guanyat, així que també, ànims sort i encerts.
En resposta a anonim
Jordi Cassa
7.

Es evident que ERC Cassà no està legitimat per demonitzar a qui pacti amb el PSC, mantenint un alcalde independentista, com a Cassà, quan ERC pacta per exemple a Platja d'Aro amb el PSC, i per a treure un alcalde de JxCat, posant un alcalde del PSC. A més, per el que s'ha dit, l'acord sols és per temes de poble i en temes de nació, cadascú votarà diferent. Per tant cap renuncia a cap principi. Si dos no es posen d'acord cal mirar quines eren les posicions de partida de les dues parts.

Un del poble
Ctec que se n'està fent un gra massa. Aquests dies s'està veient que a molts municipis hi ha pactes ERC-PSC i JxC-PSC. Amb postures radicals i excloents no s'eixampla la base social de l'independentisme que tant reclamen els republicans. "Radicalitat democràtica", diu en Maragall, el mateix que ja es mostra disposat a pactar amb els socialistes que tant critica després d'haver-ne viscut durant 30 anys. O sense anar més lluny, a Platja d'Aro, on ERC ha pactat amb el PSC per substituir (potser ja tocava) en Giraut de JxC. A Cassà el tema és, des del meu punt de vista, molt normal. JxC treu uns resultats proporcionalment molt millors que ERC (passa de 6 a 8 regidors), queda a només 3 vots del partit que ho tenia tot a favor per aconseguir una àmplia majoria ambsoluta, i arriba a un acord amb una força política (PSC) que, havent aconseguit 1 regidor, la seva representació al consistori no suposarà trencar la proporcionalitat de 8-1. I pel que fa a la qüestió nacional, el pacte estableix claramemt que hi ha llibertat de vot, de manera que si al Ple es presenta una moció, aquesta es pot aprovar amb 16 vots a favor i 1 en contra. Per tant, on és el problema?
Que no hagin arribat a un acord els dos partits majoritaris no crec que sigui perquè ERC s'hagués reunit primer amb el PSC (és lleig), sinò al tarannà d'algunes persones, o dit d'una altra forma, a certes incompatibilitats personals i al rebuig a certes actituts o maneres d'actuar. Però això, també entra dins la més absoluta normalitat. Suposo que amb quatre anys han tingut temps sobrat de comprovar que no hi ha "feeling", i que no se'ls pot demanar que se "suportin" treballant plegats tota una legislatura. Repeteixo, això és normal, i l'aritmètica dóna per l'alternança, que també convé en política. A mi em preocupa, per davant de tot, la bona gestió de l'Ajuntament. I en aquest sentit, dono un vot de confiança a les persones que, independentment del partit que representen, gestionaran els nostres recursos durant els propers anys. Ànims i endavant!

P.D.: Suposo que ara sortirà allò del 155 que tots sabem.
En resposta a Un del poble
anonim cassà
6.

Ben bé aquestes darreres eleccions han donat molt de que parlar, i sempre tindrem dues versions que segons les nostres percepcions ens creurem més o menys, però el problema rau, indepentment dels acords fets a altres poblacions, en què cap acord de govern és justificable amb un partit polític que manté acusacions i tota la repressió contra la gent que va fer possible l'1 d'octubre, des del suprem fins al jutjat no. 13, passant per l'Audiència nacional, si realment creiem que aquesta nostra lluita és real i desitgem la República catalana.
I ara, em preocupa que al capdavant del poble hi haurà un partit que ben bé podria tenir el lema de grouxo “estos son mis principios, pero si no le gustan tengo otros”, però és el que ens hem guanyat, així que també, ànims sort i encerts.

CASSANENC
No faig referència a la protesta si es queda únicament en això. Vull dir que crec que hem d´evitar enfrontaments personals que perdurin en el temps com els que hi varen haver en aquella época. Es clar que es pot protestar, només faltaria.
En resposta a CASSANENC
anonim cassà
5.

Desconec els enfrontaments que menciones, llavors acceptem pancartes o o qualsevol altra mostra de disconformitat?
Després de tot veig que parlant la gent podem entendre'ns si tenim predisposició...

Anònim
Puc estar més o menys d'acord amb el teu escrit, exepte amb una cosa. El greu error. Per mi no ho és, és la voluntat de protesta de la gent, si no sabem entomar-ho, ni ens hi posem, i precisament per això estan jutjant als i les nostres polítics/ques i líders de entitats socials.
La protesta és un dret que ens volen arrebatar, i no ho podem permetre, sigui a l'ajuntament o a les places dels pobles.
En resposta a Anònim
CASSANENC CASSA DE LA SELVA
4.

No faig referència a la protesta si es queda únicament en això. Vull dir que crec que hem d´evitar enfrontaments personals que perdurin en el temps com els que hi varen haver en aquella época. Es clar que es pot protestar, només faltaria.

Comenta aquest article