Tercera xerrada del cicle de conferències de l'Arxiu de Cassà

Dissabte hi intervendrà Pere Bosch

Política, Societat, Lleure i festes, Cultura, Entitat

Tercera xerrada del cicle de conferències de l'Arxiu de Cassà
Tercera xerrada del cicle de conferències de l'Arxiu de Cassà

Pere Bosch i Cuenca, historiador i periodista, impartirà la conferència “El naixement del cooperativisme agrari. El cas de Cassà de la Selva (1907-1939)”, dins el segon cicle de conferències que organitza l’Arxiu Municipal de Cassà titulat “En l’espai llegim el temps”.

Una bona part del territori cassanenc és agrícola i, malgrat això, la seva història i la important influència que ha tingut en l'evolució del poble és una de les grans desconegudes del municipi cassanenc. El sindicat agrícola de Sant Isidre, que va tenir la seva seu a l'antic molí del carrer del mateix nom, que era conegut com el molí de foc, va tenir un paper protagonista en la capacitat del món agrícola de Cassà de la Selva per transformar el poble de Cassà des dels primers anys del segle XX. En aquella època a Cassà hi havia altres sindicats i cooperatives que també varen tenir una especial incidència en el món local com la cooperativa de consum La Protectora, o el sindicat surotaper El Porvenir, entre d'altres.

El sindicalisme agrari és un dels grans temes d'investigació de Pere Bosch, que és autor de diversos llibres sobre aquest món, com ara les biografies dedicades a Pere Dausà i Jaume Rosic i un llibre centrat en la conflictivitat agrària durant la Segona República: La lluita per la terra (1931-1936).

Aquest acte també serà el marc on el Servei Comarcal de Català del Gironès presentarà el programa del Voluntariat per la llengua, un programa per practicar el català a través de la conversa a partir la constitució de parelles lingüístiques.

L'acte es celebrarà el dissabte 24 de novembre, a 2/4 de 12 del migdia, a la sala de conferències de can Trinxeria, a la plaça de la Coma.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article