"Invasió de papallones" a la plaça de la Coma

Aquest any hi ha hagut una gran concentració d'eruga del suro

Societat, Economia, Cultura

La façana de l'antic ajuntament "piguellada" per les papallones aquest matí
La façana de l'antic ajuntament "piguellada" per les papallones aquest matí

Centenars de papallones s'han concentrat en les darreres hores en diferents indrets del poble i de manera espectacular a la plaça de la Coma on han omplert la façana de l'antic ajuntament. Les papallones pertanyen a l'espècie Lymantria dispar, i es coneix vulgarment com la cuca peluda del suro.

Segons el departament d'Agricultura de la Generalitat, aquest insecte es troba en equilibri de manera natural als boscos, però cíclicament es constitueix en plaga i pot produir intenses defoliacions que es poden mantenir durant diversos anys (entre 3 i 5). Aquesta periodicitat cíclica en la seva dinàmica poblacional ha quedat constatada a escala europea i enguany s'ha evidenciat en diferents boscos deles Gavarres o del Corredor Montnegre. La cuca peluda del suro quan és oruga es caraceritza per la seva voracitat i es penja de fils de seda de les branques dels arbres per tal que el  vent les ajudi a apropagar-se pels bocos amb gran velocitat.

Les condicions meteorològiques han propiciat l'augment d'aquesta espècie d'eruga, que tot i les similituds amb la processionària no és urticant i no genera cap perill per a les persones i animals de companyia.

La Generalitat ha fumigat milers d'hectàrees durant el maig per combatre aquesta espècie defoliadora. Aquest insecte és el segon defoliador més important de les masses forestals a Catalunya després de la processionària del pi, i causa importants danys especialment a l'alzina surera i l'alzina, amb defoliacions parcials o completes segons la intensitat de la plaga.

La papallona que avui ha "envaït" Cassà
La cuca peluda del suro és una gran devoradora de fulles de suros i alzines

Comentaris

Josep M. Fusté Cassà de la Selva
2.

darrerament vaig estar per la zona de la Garrotxa i Osona i allà hi ha una altra plaga semblant. Es tracta de l'eruga del boix. També penja d'un fil de seda dels boixos i està causant estralls en tota la població d'aquest arbust, fins al punt de matar-los

Graciel·la Coris Saura Cassà
1.

Ostres, quina cosa tan curiosa! Gràcies CassàDigital per l'explicació. El carrer de la llet també n'és ple i ja he pensat que tenia una explicació però desconeixia quina.

Comenta aquest article