Es busquen els descendents d'un veí de Cassà mort en un camp de concentració alemany

Volen retornar les pertinences de Baudili Soler Artau

Política, Societat, Economia, Cultura

El rellotge de Baudili Soler, amb la marca d'una joieria de Girona
El rellotge de Baudili Soler, amb la marca d'una joieria de Girona

L'arxiu ITS  (Servei Internacional de Recerques) està cercant els decendents del veí de Cassà Baudili Soler Artau, nascut al 1901, per lliurar-los els bens d'aquesta persona que va morir en un camp de presoners nazi  durant la segona guerra mundial.

Un rellotge de butxaca i una cadeneta d'or són els records que s'han pogut recuperar de Baudili Soler segons consta en la web de l'arxiu ITS

El 1963, el Bavarian Landesentschädigungsamt Munich va lliurar 333 sobres a la ITS els quals contenies documents personals i fotografies d'antics reclusos del camp de concentració de Dachau. "Per als ex presoners o els seus supervivents", deia el president de l'Oficina de Compensació en la carta que va escriure a l'ITS el 18 de gener de 1963.

El contingut dels sobres seria "de valor". Segons la redacció de la mateixa carta, els sobres es van "trobar" als arxius de l'Oficina ", després de la dissolució del camp de concentració de Dachau, probablement van ser deixats a l'antiga Baviera per membre del comissariat d'Estat per a víctimes perseguides políticament, racialment i religiosament".

Els efectes es van prendre dels presoners en la seva admissió al camp de concentració. Es tracta de les carpetes, documents d'identitat, fotografies, cartes, documents i peces de joieria de moda, portacigarrets, aliances de casament, rellotges i estilogràfiques. Aquestes peces havien estat confiscades pels nacionalsocialistes. Per regla general, els efectes no tenen un valor material, però tenen una gran importància idealista per als familiars dels antics propietaris. Assignar els efectes als grups presoners individuals resulta difícil i per això es fan recerques arreu del mon per intentar localitzar-ne els propietaris.

Es busquen els descendents d'un veí de Cassà mort en un camp de concentració alemany
Es busquen els descendents d'un veí de Cassà mort en un camp de concentració alemany

Comentaris

La increïble dona menguant Cassà de la Selva
1.

Un Baudili Soler i Artau fou detingut per aduaners alemanys al Voló i acusat de passar persones el 20 de març de 1944.
Això he trobat en un llibre, "Espías, contrabando, maquis y evasión" escrit per Ferran Sánchez- Agustí, per si es pot trobar alguna pista més.

Comenta aquest article