L’Ajuntament de Cassà congela la majoria d’impostos però apuja l'IBI i les escombraries

Es crearà una nova línia d’ajudes per bonificar el 25% de l’IBI per aquelles persones jubilades que no superin la pensió mínima

Societat, Economia, Cultura

Un moment del ple d'aquest vespre
Un moment del ple d'aquest vespre

El ple d’aquest dijous al vespre ha aprovat les modificacions de les ordenances fiscals, mantenint totes les bonificacions ja existents i congelant la majoria de taxes i impostos municipals. En les bonificacions actuals, s’ha augmentat del 25 al 30% la bonificació per a famílies nombroses pel que fa a l’impost sobre béns i immobles (IBI). També s’aprovarà una nova mesura que consistirà en bonificar el 25% de l’impost per als contribuents que siguin jubilats amb una renda inferior a la pensió mínima.

El regidor d’Hisenda, Pau Presas, ha ressaltat que “amb aquestes dues modificacions volem incrementar l’import de les bonificacions i el nombre de contribuents que es poden acollir a aquestes mesures socials” i ha afegit que “la intenció d’aquest govern ha estat sempre, d’una banda, donar facilitats i ajudar a aquelles famílies que per motius socials tenen més dificultats, com per exemple amb les bonificacions socials en l’IBI, les escombraries, l’aigua o els preus de la llar d’infants; i per l’altra, garantir els ingressos que assegurin el sanejament econòmic de l’ajuntament”. Presas ha ressaltat que “ajudem a aquells que per motius socials ho necessitin i incentivem aquelles accions que promocionin l’activitat econòmica, l’ocupació o l’establiment de noves activitats econòmiques al municipi”.

Tot i això els regidors del PDECAT han votat en contra de la proposta que preveu un increment de l'IBI de l'1,75% i de la taxa de recollida d'escombraries de l'1,90%. Des del govern  s'ha recordat que des de la revisió cadastral feta l’any 2010 a partir del 2011 el rebut de l’IBI va començar a augmentar un 10% de mitjana cada any. Aquest increment progressiu s’acabava l’any 2020.

Gràcies a la rebaixa del valor cadastral, de totes les finques de municipi, del 13% aprovada l’any 2016 per l’equip de govern, el primer any que el cadastre va obrir aquesta possibilitat, i la rebaixa del 5% del valor cadastral aprovada l’any 2017, s’ha reduït un 18% el valor cadastral de les finques del municipi.

El regidor Pau Presas ha recorda que la proposta suposa que l’increment del 10% del rebut de l’IBI anual s’aturi i que el rebut de l’IBI dels contribuents augmenti de mitjana aquests últims 2 anys només entre un 1,75 i un 2,25%.

Rebaixa dels impostos de la Plusvàlua

L’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua), també s’aplica una nova rebaixa dels impostos, en aquest cas, reduint el tipus impositiu de gravamen un 5%, passant del 30% al 28,5%.

Aquest impost ja es va veure rebaixat un 18% gràcies a la revisió i disminució del valor cadastral de tots els béns i immobles. El regidor d’Hisenda, Pau Presas, explica que “amb aquesta rebaixa de l’impost ens situem en imports similars a la resta de municipis semblants al nostre i responem també a la demanda que s’havia manifestat i recollit als diversos processos participatius di de planificació estratègica del nostre municipi. En total, des de 2015, la plusvàlua s’haurà rebaixat més d’un 23%”.

Reducció de 260.000€ addicionals de l’endeutament del municipi

El ple del mes d’octubre també ha aprovat una modificació de crèdit en la qual s’aprova la reducció addicional de 260.000€ addicionals de l’endeutament de Cassà de la Selva.

Amb aquesta nova mesura en total l’any 2018 el consistori haurà amortitzat endeutament per un valor de més de 1.800.000€.

Amb aquesta mesura es redueix encara més l’endeutament municipal, que a principis de l’any 2018 ja es situava per sota del 30% a menys de la meitat del que hi havia a inicis del 2015, fet que permetrà allliberar recursos pel pagament d’amortitzacions i interessos i destinar-los a d’altres actuacions d’interès per tots els cassanencs i cassanenques.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article