Guardó a la cobla Selvatana

Mataró, proclamada 49a Ciutat Pubilla de la Sardana

Societat

La cobla Selvatana, de Cassà de la Selva ha obtingut un dels premis Sardana fets públic avui amb motiu de l'inici del pubillatge de Mataró com a Ciutat Pubilla de la sardana. La cobla ha obtingut el premi pels seus espectacles i concerts en què promocionen la sardana. Recordem que Cassà va ser ciutat pubilla l'any 2000.


Aquest diumenge, 26 d’abril, el president de la Federació Sardanista de Catalunya ha fet públic el nom de la propera Ciutat Pubilla de la Sardana: L’Escala. D’aquesta manera, la població de l’Alt Empordà prendrà el relleu de Mataró, que ha iniciat aquest cap de setmana el seu pubillatge.

El popular actor Joan Pera ha estat l’encarregat de llegir a Mataró el Missatge al Món Sardanista, que ha versat sobre la sardana com a sentiment que embranca amb el poble en una societat globalitzada on es pot proclamar “l’exemple d’una dansa original, pròpia i genuïna que mostra al món les nostres arrels i la nostra manera de ser”.

El president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, ha remarcat que “Mataró serà una de les Ciutat Pubilla de la Sardana que deixaran més bon record al món sardanista perquè sempre ha estat pionera en organitzar actes sardanistes”.

A partir d’avui Mataró es converteix en el centre d’atenció de la cultura tradicional i popular catalana. Durant tot un any serà el punt de referència pel que fa a la sardana, la seva defensa i la seva projecció. S’hi celebraran gran quantitat d’activitats sardanistes que repercutiran sobre les facetes socials, econòmiques i festives de Mataró.

L’Escala, Ciutat Pubilla de la Sardana 2010
En l’acte de diumenge el president de la Federació ha desvetllat el nom de la Ciutat Pubilla de l’any vinent que ocuparà el lloc de Mataró. L’escollida és L’Escala, una de les ciutats més boniques de la Costa Brava, que, segons el president de la Federació Sardanista de Catalunya, “ha presentat un projecte molt ben detallat i adequat per al pubillatge”.

Premis Sardana
En aquest acte també s’ha fallat el veredicte dels Premis Sardana. Els premiats són:

• Medalles al Mèrit:
Al Mèrit Sardanista: Joan Vidal i Gayolà, per la seva dedicació al fet sardanista, i especialment per la seva labor com a fundador de la Federació Sardanista de Catalunya i president de l’Obra del Ballet Popular de forma continuada al llarg de gairebé 20 anys.
Al Mèrit Musical: Jesús Ventura i Barnet, per la seva trajectòria com a intèrpret, director i a la seva tasca amb la Cobla de Cambra de Catalunya.
Al Mèrit Cívic: Comunitat Benedictina de l’Abadia de Montserrat, per haver acollit des de 1957 els Aplecs dels Esbarts Dansaires.
Al Mèrit de la Dansa Catalana: Joan Gómez i Soriano, per les seva vinculació i dedicació al món de la musica i la dansa tradicional als Esbarts Dansaires i per les seves iniciatives en l’àmbit de la direcció i l’acompanyament musical de les danses d’arrel tradicional.

• Premis Sardana:
o A la dedicació:

 Francisco Melero i Soto (Cunit), per la seva tasca en defensa de la sardana i per integrar-hi persones de fora de Catalunya.
 Carles Solanich i Sans (Barcelona), pels 30 anys de promoció de la “Roda Catalonia” i per acostar la dansa dels Esbarts Dansaires als joves i els infants.
 Jordi Angelats i Ballonga (Tortosa), per la seva llarga trajectòria de l’ensenyament, defensa i promoció de la sardana a les terres de l’Ebre.
 Josep Burniol i Forcrà (Mataró), per la seva dedicació a les sardanes en gravacions en els concerts, ballades i aplecs.
 Joan Castellà i Pifarré (Cervera), per la seva dedicació i compromís amb la sardana durant 40 anys.

o A la continuïtat:
 Cobla Montgrins, pels seus 125 anys.
 Esbart Ciutat Comtal, pels seus 50 anys.
 Esbart Manresà de Dansaires, pels seus 100 anys.
 Agrupació Sardanista Bellpuig, pels seus 50 anys.

o A la promoció i difusió de la sardana:
 Cobla Selvatana, pels seus espectacles i concerts en què promocionen la sardana ballant-la.
 Montserrat Juvanteny, per la seva tasca sardanista al Diari de Girona.
o A Iniciatives Renovadores: Carles Coll i Francesc Cassú, pel seu projecte de col•laboració entre una orquestra simfònica de corda (Orquestra de Cambra de l’Empordà) i una cobla (La Principal de la Bisbal).
o Al estudis sardanistes: Tomàs Espanyó i Comelles, pel seu treball que tracta sobre l’aplicació de les modernes tècniques de reflexió estratègica aplicades al sector de la cultura popular catalana que engloba les manifestacions on el vincle comú és la formació musical pròpia: la cobla i la dansa.
o A la comunicació: Diari Segre, per la seva secció Sardanejant.
o Al treball discogràfic: Agrupació Sardanista Costa Brava, de Palamós per la seva iniciativa d’impuls i difusió de la sardana per mitjà de l’edició d’una àmplia col•lecció discogràfica.

El lliurament dels premis es farà efectiu la propera tardor.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article