La 12ª Sessió Fahrenheit de cineclub tractarà sobre com afrontar l´atur

Serà divendres, 3 de juliol

Societat

El Cineclub 8 ½ i la regidoria de Promoció Econòmica de l´Ajuntament de Cassà de la Selva organitzen la 12ª Sessió Fahrenheit aquest divendres 3 de juliol, a les 8 del vespre a l´Auditori de la Sala Galà.


Es presentarà el llibre I ara què faig?.Com afrontar la situació d´atur, escrit per l´economista Laia Fàbregas. A més es projectarà el documental 501, dirigit per la mateixa autora, que també és directora de l´Acadèmia del Cinema Català.

Tot seguit, hi haurà una taula rodona amb la participació de Núria Arnay, delegada del Departament de Treball de la Generalitat;Dolors Bassas, representant d´UGT; Bartomeu Compte, de CCOO ; Mariona de Puig, expresidenta de PIMEC Girona , experta en recursos humans i consellera delegada d´Axxon; i Helga Nuell, regidora de Promoció Econòmica de l´Ajuntament de Cassà.L´acte el presentarà Joaquim Rabasseda, catedràtic d´Economia de la Universitat de Girona i autor del pròleg del llibre.

L´interès del llibre està en poder ajudar a trobar sortida a totes aquelles persones que es veuen afectades per la desocupació.
Més que donar solucions, constitueix una guia per encarar millor els problemes. Laia Fàbregas descriu la prestació econòmica a la qual es pot acollir tothom que hagi quedat sense feina, els requisits per accedir-hi, la durada, etc.

Passa a continuació a ocupar-se del camí a seguir per a trobar feina, tant en el cas en què no s’hagi treballat abans, com si es tracta d’una persona que ha perdut la seva  ocupació. En el seu desenvolupament posa de relleu el paper que hi juga el Servei Català d’Ocupació, tant pel que fa al reciclatge dels desocupats, mitjançant els serveix de formació, com a l’obtenció d’un lloc de treball

Pel que fa al documental 501, tracta d´ una multinacional tèxtil que tanca les seves portes el 2004 a Bonmatí (Girona). Cap a 300 persones, la majoria dones de mitjana edat, es queden a l’atur i han de decidir com reorientar les seves vides. L’edat és una barrera però també ho és la seva poca formació acadèmica. En canvi, han acumulat una experiència que ja no els serveix de massa en un sector, el tèxtil, que està desapareixent a Catalunya.

Amb unes entrevistes en profunditat com a fil conductor i un muntatge sobri perquè les paraules prenguin tot el protagonisme, el documental centra la seva mirada en quatre treballadores de la fàbrica, des de les responsables fins a les obreres. Tres anys després del tancament, el seu testimoni traça la complexitat d’aquest dur procés i posa de relleu tots els sentiments que afloren davant del tancament de l’empresa a la qual han dedicat més de vint anys de les seves vides.
Tot i les pors i frustracions, enfilen el seu futur amb il·lusió i esperança.

 La directora Laia Fàbregas és economista, té un màster de reinserció laboral, va crear una oficina d’ocupació. Més tard es va llicenciar en Comunicació i publicitat, professió que exerceix com a directora de l'Acadèmia del cinema català, és membre del Consell de les Arts de Girona, ha estat gerent del Col·legi de directors de cinema de Catalunya i dels Premis Barcelona, Relacions Publiques del Festival de cinema de Girona i de la Casa de la Generalitat de Perpinyà. Ha dirigit els documentals Oficis tradicionals (2005) i Masies catalanes dels segles XVI, XVII i XVIII (2004).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article