Com afrontar l'atur?

Xerrada i cinema a la Sala Galà

Societat

El passat divendres 3 de juliol, a les 8 del vespre a l’auditori de la Sala Galà, l’Ajuntament de Cassà de la Selva i el Cineclub 8 i mig organitzaren, en el marc de les Sessions Fahrenheit, una sessió sobre la situació de les persones que queden sense feina.


En aquesta sessió es va presentar, el llibre I ara què faig?.Com afrontar la situació d´atur, escrit per l´economista Laia Fàbregas. A més es va projectar el documental 501, dirigit per la mateixa autora, que també és directora de l´Acadèmia del Cinema Català. Tot seguit, hi va haver una taula rodona amb la participació de Núria Arnay, delegada del Departament de Treball de la Generalitat;Dolors Bassas, representant d´UGT; Bartomeu Compte, de CCOO ; Mariona de Puig, expresidenta de PIMEC Girona , experta en recursos humans i consellera delegada d´Axxon; i Helga Nuell, regidora de Promoció Econòmica de l´Ajuntament de Cassà. L´acte el va ser presentat per Joaquim Rabasseda, catedràtic d´Economia de la Universitat de Girona i autor del pròleg del llibre.

Després la projecció del documental 501, es va donar pas al testimoni en viu, d’una de les dones i protagonista del documental, que es va veure afectada pel tancament de la fàbrica de texans americana de Bonmatí. Els assitents a l’acte van poder escoltar directament l’experiència que per ella va suposar el tancament de la Levi’s, després de treballar-hi durant més de 20 anys.

Seguidament, Joaquim Rabasseda, catedràtic d’Economia de la Universitat de Girona i autor del pròleg del llibre, va passar a presentar el nou llibre de Laia Fàbregas, I ara què faig?.Com afrontar la situació d´atur. En les seves paraules, Joaquim Rabasseda, va descriure la situació actual de crisis fent nombroses referències també a altres economistes i experts en la matèria. Segons Rabasseda, el moment de la recuperació d’aquesta crisis és totalment incert, però ha de passar per un canvi de model general que deixi enrera la construcció com a principal motor de l’economia i s’inverteixi en un de basat en les noves tecnologies de la informació, el medi ambient i les noves energies. Paral.lel.lament, va dir Rabasseda, cal que la ciutadania racionalitzi els patrons de consum, i no es gasti per sobre les seves possibilitats, com s’ha vingut fent aquests darrers anys d’elevat creixement econòmic.

Un cop acabada la presentació del llibre, es va passar a la taula rodona amb les diferents personalitats assitents. El debat va ser molt intens i interessant. Cada representant va expressar la seva postura respecte els temes que la Laia Fàbregas, com a moderadora del debat, plantejava als assistents entorn la situació i problemàtica laboral actuals. En la línea de Joaquim Rabasseda, Mariona de Puig (ex-presidenta de PIMEC) i Núria Arnay (Cap dels serveis territorials del Departament de Treball a Girona), van remarcar la importància de formar-se quan s’està en el la situació d’atur. Tan Mariona de Puig com Núria Arnay, consideren que la formació relacionada amb els nous sectors emergents: medi ambient, noves tecnologies, noves energies, etc., és la millor eina per tornar-se a incorporar al mercat laboral amb éxit.

Els sindicats per la seva banda, van explicar les accions en formació que ofereixen, en concret els itineraris personals d’inserció (IPI’s), i van comentar que molts cops, inclús ciutadans inscrits a borses de treball de l’administració o al SOC, hi són derivats.

Helga Nuell, regidora de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Cassà, va explicar les accions que des de la regidoria i l’equip de govern, s’estan portant a terme al municipi per fer front a la crisis i al gran nombre d’aturats. Helga Nuell, va explicar la inauguració al Gener de l’Oficina de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local.
Un dels serveis de l’oficina, va comentar la regidora, és la Borsa de Treball, que ja compta amb més de 400 inscrits. Paral.lel.lament, també s’han portat a terme les tasques de prospecció d’empreses, amb 15 visites ja realitzades. Per la regidora del consistori de Cassà, la prospecció és un element vital per acompanyar la inscripció de demandants de feina a la borsa de treball.


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article