Doble centenari: una cobla i un metge

El dr. Josep Ruscalleda i la cobla la Principal de Cassà arriben als cent anys

Societat

Aquest cap de setmana es compleixen cent anys de dos naixements ben diferents però ben rellevants al poble: el de la cobla la Principal de Cassà i el del Dr- Josep Ruscalleda. Ambdós centenaris es commemoraran amb una ballada de sardanes a la plaça de la Coma el diumenge de Rams


Els cent anys del Dr. Josep Ruscalleda i Sabater es commemoraran el dissabte amb una missa a les dotze del migdia a l'església parroquial de Cassà, que anirà seguida d'un pica-pica i d'un dinar familiar amb assistència de representants de l'extensa branca de la família Ruscalleda-Nadal.

Diumenge al matí l'audició de sardanes del migdia servirà per recuperar la cobla la Principal de Cassà en el seu centenari i també per retre homenatge popular al Dr. Ruscalleda que és el soci de més edat de l'entitat.

La cobla la Principal de Cassà:
La Principal de Cassà va néixer a Cassà de la Selva el 1910, fent la seva primera actuació el 27 de març d’aquell any – Diada de Pasqua -al Centre Republicà (Avui Cercle Recreatiu) amb un notable èxit. La formació fundacional estava formada per Ramon Rossell, Josep Barceló, Robert Rich, Lluís Julià, Francesc Ferrer, Recared Oliveras, Miquel Roca, Emili Figueras i l'Enric, en Ricard i en Francesc Gruart.

Al llarg de la segona dècada del segle XX s’anà creant un prestigi ben merescut. El 1918 va participar a Caldetes en un homenatge que es feu a Joan Manén i en aquesta ocasió va estrenar la sardana, que esdevingué molt famosa : “El cavaller enamorat”.

A partir del 1920 actuà a València en vàries ocasions i l’any 1924 anà a Madrid contractada pel Centre Català de la capital espanyola, interpretant allà la Santa Espina, en aquella època, prohibida per la dictadura de Primo de Rivera.

L'any següent, "La Principal de Cassà" va escriure una pàgina de la història de la sardana: és la primera cobla que fa sonar les notes de la nostra dansa a través de la ràdio. Paradoxalment, no fou a Barcelona, a la peonera, E.A.J I., inaugurada el 14 de novembre anterior, sinó a la segona, Radio Madrid, on la sardana saltà per primer cop a les ones. L'actuació fou en directe, ja que aleshores no hi havia els mitjans actuals de reproducció del so.

Acabada la Guerra, la “Principal” reinicià les seves activitats sota la direcció de Joaquim Poll.

Al llarg dels anys ha participat a moltes festes de les nostres contrades on la sardana hi ha estat present.

L’any 1986 es traslladà a l’Argentina, acompanyant Jordi Pujol per commemorar l’aniversari del Casal de Buenos Aires.

Després per raons extramusicals estigué uns anys actuant sota el nom de “Selvamar” i aquest any torna per celebrar aquest centenari, que s’esdevindrà el dia 27 del proper mes de març.

La formació actual és la següent :

Flabiol : Josep Mª Mascarell
Tibles : Nicolau Ejarque i Lluís Bofill
Tenores : Ferran Roure i Esteve Sallés
Trompetes : David Muñoz i Ivan Barceló
Trombó : Ricard Hospital
Fiscorns : Raül Sánchez i Jordi Santandreu
Contrabaix : Alexa Ruscalleda

 Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article